• Guvernul și-a asumat răspunderea pe măsurile fiscale. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în Parlament că „s-a terminat cu șmecheria”.
  • Guvernul a publicat forma finală a pachetului de măsuri fiscal pentru care își asumă răspunderea în Parliament.
  • Unul dintre amendamentele propuse de către Parliament este taxarea băncilor cu 2%. În varianta Guvernului, se introducea un impozit de 1% pe cifra de afaceri.

Guvernul și-a asumat răspunderea pe măsurile fiscale. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în Parlament că „s-a terminat cu șmecheria”.

Proiectul de lege a ajuns în Parlament, unde senatorii și deputații au depus amendamente. Marcel Ciolacu mai spune că măsurile vizează „stoparea risipei bugetare, lupta împotriva evaziunii și reașezarea sistemului fiscal”.

Guvernul a publicat forma finală a pachetului de măsuri fiscale


Guvernul a publicat forma finală a pachetului de măsuri fiscal pentru care își asumă răspunderea în Parliament. Unul dintre amendamentele propuse de către Parliament este taxarea băncilor cu 2%. În varianta Guvernului, se introducea un impozit de 1% pe cifra de afaceri, suplimentar impozitului pe profit.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

„O introducere a impozitării către bănci nu va modifica în mod direct costul creditelor existente în soldul băncilor, deoarece vorbim de credite ori cu dobândă fixă, la care chiar nu se poate întâmpla nimic, ori credite cu dobândă variabilă, ce depind de o marjă deja fixată contractual”, spune Dragoș Nichifor, director financiar Bayer Credit.

„Spre exemplu, aproape o treime din populația României deține un cont bancar măcar la o bancă și are un cost lunar de administrare a acestui cont: dacă acel cost este 5 lei pe lună, s-ar putea ca băncile să-l ridice la 6 lei pe lună. La nivel național ar însemna o creștere cumulată a costului serviciilor financiare”, a mai adăugat Dragoș Nichifor.

Proiectul măsurilor fiscale prevede că numărul total al posturilor de demnitate publică aprobate aferente funcţiilor de secretar de stat, consilier de stat, subsecretar de stat, vicepreşedinte şi al funcţiilor asimilate acestora să se reducă până la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 25%.

De asemenea, o altă măsură fiscal vizează creşterea impozitării microîntreprinderilor: 1% pentru cele care au o cifră de afaceri de până în 300.000 lei (60.000 euro), desi era 500.000 lei. 3% pentru întreprinderile cu afaceri mai mari de 300.000 de lei.

Citește și: