• Viitorul politic al Japoniei este incert după ce alegătorii au penalizat coaliția de guvernământ LDP-Komeito.
  • Partidul Constituțional Democrat a câștigat locuri semnificative, iar LDP nu a reușit să obțină o majoritate.
  • Prim-ministrul Shigeru Ishiba trebuie să formeze o nouă coaliție, în timp ce economia națională se confruntă cu provocări.

Viitorul politic al Japoniei este incert după ce alegătorii au penalizat coaliția de guvernământ din cauza creșterii prețurilor și a unui scandal de finanțare. Partidul Liberal Democrat (LDP) și partenerul său Komeito nu au reușit să obțină o majoritate în camera inferioară, iar Partidul Constituțional Democrat (CDP) a înregistrat câteva câștiguri semnificative, scrie The Guardian.

Rezultatul reprezintă cea mai slabă performanță a LDP din 2009, iar prim-ministrul Shigeru Ishiba a recunoscut că alegătorii au emis o „hotărâre severă” împotriva partidului. Incertitudinea politică a dus la o depreciere a yenului, investitorii temându-se de instabilitate economică.

LDP și Komeito au câștigat 215 locuri, mult sub cele 233 necesare pentru majoritate, în timp ce CDP a crescut la 148 de locuri. Ishiba trebuie să formeze o coaliție, dar este puțin probabil ca partidele de opoziție, cu viziuni diverse, să colaboreze eficient. Liderul CDP, Yoshihiko Noda, a declarat că rezultatul demonstrează că coaliția actuală nu poate continua.

Recomandări

TRUMP SFIDEAZĂ DEMOCRAȚII
CE BANI DUC LA CASA ALBĂ?
DRAGOSTEA E OARBĂ
O LUNĂ DE IPHONE 16
GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
LE-AU STRICAT PLANURILE

Partidele au 30 de zile pentru a forma o coaliție, dar presiunea pentru acțiune rapidă va crește. Între timp, se ridică întrebări cu privire la decizia lui Ishiba de a convoca alegeri anticipate în mijlocul scandalului de finanțare. Președintele unui influent lobby de afaceri a cerut o revenire rapidă la stabilitate politică pentru a susține economia.

Citește și