• România este țara NATO care a adoptat de la început deciziile Alianței de a planifica 2% din PIB pentru Apărare.
  • Cheltuielile României pentru Apărare au crescut constant, dar execuția bugetară nu a fost mereu cea dorită.
  • Bugetul pentru apărare al României a crescut în ultimii 10 ani de la 1,4% la 2,4% din PIB.

În ultimele zile, mai mulți oficiali din NATO și țările aliate au reacționat la comentariile lui Donald Trump care, aflat în campanie electorală, a prezentat un moment în care s-a lăudat că a amenințat țările europene că nu vor fi apărate dacă nu cheltuiesc mai mult pentru apărare.

„Orice sugestie că aliaţii nu se vor apăra reciproc subminează întreaga noastră securitate, inclusiv pe cea a SUA, şi îi expune pe soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Este o declarație foarte periculoasă,” spune Florin Jipa, editor-șef la Monitorul Apărării și Securității, despre afirmația lui Trump. „Chiar dacă a făcut referire la domeniul trecutului, când a fost președinte, se știe de relația lui cu Putin și dorința de a retrage toți militarii americani din Europa. Începuse acest proces, oprit de Biden. Astfel de declarații arată o ruptură în puterea NATO,” adaugă acesta.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

România este printre cele 11 țări NATO care în 2023 și-au planificat peste 2,5% din PIB pentru Apărare. Chiar dacă a planificat 2,5%, a cheltuit doar 1,59%. România a cumpărat, prin contract guvern la guvern, echipamente americane de aproape 8 miliarde de euro. Bugetul real al MApN a crescut de la 2,6 de miliarde de dolari în 2014, la 8,5 miliarde de dolari în 2023.

În 2023, țările europene au cheltuit 256 de miliarde de dolari, față de SUA, care a cheltuit 743 de miliarde de dolari.

Citește și: