• Comisia Europeană a condiționat scoaterea procentului de 9,4% pentru pensii din bugetul României. Condiția impusă este creșterea pensiilor mii și mărirea vârstei de pensionare.
  • Reprezentanţii Comisiei vor garanţii suplimentare pe limitarea cheltuielilor referitor la modificarea deficitului bugetar.
  • Executivul de la Bucureşti cere Comisiei Europene eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, inclusiv cele speciale, precum şi majorarea deficitului bugetar de la 4,4 la 5,5 din PIB.

Comisia Europeană ar fi de acord cu scoaterea procentului de 9,4% pentru pensii din bugetul României, prevăzut în PNRR, cu condiția creșterii pensiilor mici și mărirea în perspectivă a vârstei de pensionare, declară pentru MEDIAFAX surse europene.

Comisia Europeană ar fi de acord cu scoaterea procentului de 9,4% pentru pensii din bugetul României, prevăzut în PNRR, cu condiţia creşterii pensiilor mici şi mărirea în perspectivă a vârstei de pensionare, declară surse europene.

„România trebuie să se grăbească cu reforma pensiilor. Nu suntem neapărat fericiţi cu ceea ce se întâmplă, că nu vrem un mecanism de frânare, ci creşterea pensiilor mici şi mărirea în timp a vârstei de pensionare. Doar aşa am fi de acord cu scoaterea procentului de 9,4% din PNRR”, au spus pentru MEDIAFAX surse europene.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La întâlnirea celor trei miniştri cu reprezentanţii Comisiei Europene, potrivit surselor citate, oficialii europeni au transmis că nu au probleme cu măsurile, dar că propunerile nu reprezintă măsuri structurale.

De asemenea, referitor la modificarea deficitului bugetar, reprezentanţii Comisiei vor garanţii suplimentare pe limitarea cheltuielilor, pentru că guvernele anterioare nu au respectat angajamentele asumate.

Noi am arătat o flexibilitate, dar vrem garanţii pentru viitor”, au mai precizat sursele europene. Executivul de la Bucureşti cere Comisiei Europene eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, inclusiv cele speciale, precum şi majorarea deficitului bugetar de la 4,4 la 5,5 din PIB.