• Vineri, atacuri coordonate asupra a trei linii ale rețelei TGV de mare viteză au provocat haos pentru călători.
  • Un al patrulea atac a fost dejucat de lucrătorii feroviari.
  • Premierul Gabriel Attal a descris atacurile drept „acte de sabotaj”.
  • Aproximativ un sfert din trenurile internaționale Eurostar au fost, de asemenea, anulate.

Compania feroviară franceză SNCF a avertizat că perturbările provocate de sabotajul de vineri împotriva rețelei feroviare a țării ar putea dura până la sfârșitul weekendului și ar putea afecta alte sute de mii de pasageri, scrie BBC.

Vineri, atacuri coordonate asupra a trei linii ale rețelei TGV de mare viteză au provocat haos pentru călători, cu câteva ore înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Un al patrulea atac a fost dejucat de lucrătorii feroviari.

Premierul Gabriel Attal a descris atacurile drept „acte de sabotaj”. Aproximativ un sfert din trenurile internaționale Eurostar au fost, de asemenea, anulate, premierul britanic Keir Starmer numărându-se printre cei afectați. Într-o declarație emisă vineri seara, SNCF a declarat că traficul „se va îmbunătăți” pe liniile afectate sâmbătă datorită muncii a mii de lucrători feroviari.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
GEN Z SUFERĂ DE DOOMSCROLLING
„ÎN SLUJBA ȚĂRII”
TRANSFORMAREA ANULUI

Aceasta a declarat:

  • Pe linia estică, trenurile vor circula normal sâmbătă începând cu ora 06:00 (05:00 BST)
  • Pe linia de nord, 80% din trenuri vor circula, cu întârzieri de 1-2 ore
  • Pe linia de sud-vest, 60% din trenuri vor circula, cu întârzieri de 1-2 ore

Compania a adăugat că clienții ale căror trenuri sunt întârziate sau anulate vor fi contactați prin e-mail sau mesaj text. Eurostar a declarat că se așteaptă ca aproximativ o cincime din serviciile din weekend să fie anulate, în timp ce toate trenurile se vor confrunta cu întârzieri de aproximativ 1,5 ore. Serviciile Eurostar folosesc linia nordică de mare viteză.

SNCF a declarat că supravegherea rețelei feroviare a fost consolidată „pe uscat și în aer”, folosind 1 000 de lucrători și 50 de drone.

Ministrul junior al transporturilor, Patrice Vergriete, a declarat că aproximativ 250 000 de persoane au fost afectate vineri, în timp ce până la 800 000 s-ar putea confrunta cu întârzieri și anulări până luni. Acesta a adăugat că perturbarea călătoriilor de vacanță, mai degrabă decât ceremonia de deschidere olimpică de vineri, a fost cel mai probabil scopul sabotorilor.

„Nu există neapărat o legătură” cu Jocurile Olimpice, a spus el într-un interviu. Ultimul weekend din iulie este în mod tradițional o perioadă aglomerată pentru călătoriile de vacanță. Niciun grup nu a susținut încă că ar fi în spatele atacurilor. O sursă legată de anchetă a declarat pentru agenția de presă AFP că operațiunea a fost „bine pregătită” și organizată de „o singură structură”.

Citește și