• Noul prim ministru britanic este gazda celui de-al patrulea summit al Comunității Politice Europene.
  • 45 de lideri europeni membri și ne membri ai UE se reunesc la Blenheim în Oxfordshire.
  • Starmer vrea să reseteze relațiile cu UE, degradate din cauza dificultăților Brexit.
  • Marea Britanie vrea un acord pe teme de securitate cu UE și altele pe teme de migrație sau economie.
  • Ucraina și ajutorul pentru a rezista în fata Rusiei este tema centrală a discuțiilor.

Peste 45 de lideri europeni se reunesc în Oxfordshire mâine, pentru a discuta unele dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă Europa- spune un comunicat oficial al noului prim ministru britanic, Keir Starmer. Prim-ministrul îi va întâmpina pe liderii de pe tot continentul la Palatul Blenheim, locul de naștere al lui Winston Churchill, pentru reuniunea Comunității Politice Europene. Va fi ocazia de a reseta relațiile Marii Britanii cu UE.

Această nouă instituție europeană a fost creată la inițiativă președintelui Macron ca o sala de așteptare pentru Ucraina, care făcea presiuni să adere la UE. Dar ea se dovedește și o punte spre Marea Britanie care a părăsit – și acum regretă -UE.

Guvernul Marii Britanii va folosi summitul pentru a discuta despre o colaborare mai strânsă pentru a combate imigrația ilegală și o mai mare cooperare în materie de securitate cu omologii europeni , aflăm chiar din comunicatul guvernului. Pentru prima dată la o reuniune a Comunității Politice Europene, NATO, OSCE și Consiliul Europei vor fi prezente.    

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

În ceea ce privește prioritățile, Starmer a vorbit despre Ucraina: Nu putem fi spectatori în acest capitol al istoriei spune el. Trebuie să facem mai mult și să mergem mai departe, nu doar pentru ucrainenii curajoși de pe linia frontului sau pentru cei traficați dintr-o țară în țară, ci pentru ca generațiile noastre viitoare să privească înapoi cu mândrie la ceea ce a realizat împreună continentul nostru,” spune el.

Reuniunea CPE vine într-un moment vital pentru Ucraina, deoarece agresiunea rusă s-a intensificat. Prim-ministrul a spus clar că sprijinul Regatului Unit pentru Ucraina este ferm și va folosi întâlnirea ca o platformă pentru a face eforturi pentru continuarea sprijinului militar și financiar internațional pentru Ucraina, înainte de ceea ce se așteaptă să fie o iarnă dificilă.

Va avea loc o ședință plenară de deschidere, urmată de trei mese rotunde despre migrație, energie și conectivitate, precum și apărarea și asigurarea democrației, înainte de a se încheia cu o ședință plenară.

Cum va reuși Starmer resetarea relațiilor cu partenerii europeni?

Premierul britanic a anunțat întâlniri bilaterale mâine cu prim-ministrul Irlandei și cu președintele francez, Emmanuel Macron, cu care va avea un dineu, în tête- a-tête mâine seară, după summitul EPC.

CPE este o platformă informală care oferă statelor UE și celor non-membre ale UE, inclusiv Norvegia, Turcia, Georgia, Islanda, Elveția și Regatul Unit, un forum pentru a se angaja și a consolida relațiile. Este prima ocazie pentru Starmer de a-i asigura personal pe liderii UE despre angajamentul și determinarea sa de a consolida relațiile cu blocul după opt ani afectați de un Brexit dificil. Ministrul de externe, David Lammy, a declarat săptămâna trecută că Marea Britanie trebuie să reia legătura cu restul lumii cu resetări majore în relațiile cu Europa și sudul global.

Citește și