Condamnat la moarte prin spânzurare în urma unor mesaje vocale trimise pe WhatsApp

Un conflict înregistrat și postat într-un grup de WhatsApp a dus la o condamnare la moarte și o familie distrusă de această veste, din cauza acuzațiilor de profanare a Profetului Mohamed, relatează cnn.com

Yahaya Sharif-Aminu a fost condamnat la moarte prin spânzurare pe 10 august, după ce a fost acuzat de blasfemie de către o Curte Islamică din nordul Nigeriei.

În Codul Penal Sharia al statului Kano, blasfemia este pedepsită cu moartea.

Înregistrarea a fost distribuită pe scară largă, stârnind controverse în lumea musulmană.

Conform unui document oficial primit de CNN de la avocații acuzatului, „oricine insultă, defăimează, spune sau face lucruri capabile de a stârni lipsa de respect, comite o infracțiune gravă, care se pedepsește cu moartea”.

Sharif-Aminu, descris de prietenul său Kabiru Ibrahim ca fiind „corect, credincios și conștiincios”, a acceptat sentința la moarte pentru blasfemie, afirmând că a greșit. Sub legea Sharia, este obligatorie o confesiune voluntară.

Avocații lui Sharif-Aminu au intervenit în cazul acestuia abia după ce a fost condamnat, deoarece reprezentarea legală nu i-a fost permisă înaintea sau în timpul procesului. Reprezentarea legală este un drept constituțional al cetățenilor din Nigeria. Fiind o situație delicată, Curtea Sharia i-a suspendat cazul de 4 ori, deoarece niciun avocat nu a vrut să-l reprezinte.

Organizația pentru drepturile omului Amnesty International a descris procesul lui Sharif-Aminu ca fiind ,,o deghizare a justiției”, solicitând autorităților să-i suspende condamnarea la moarte. Președintele organizației a specificat că ,,pedeapsa la moarte în urma unui proces incorect încalcă dreptul la viață”.

Și Frederick A. Davie, reprezentant al altei organizații, i-a luat apărarea acuzatului: ,,E de neconceput ca Sharif-Aminu să fie condamnat la moarte doar pentru că și-a exprimat convingerile prin muzică” .

Exit mobile version