• Liderii Italiei și Germaniei au respins cu fermitate termenii de încetare a focului stabiliți de Vladimir Putin.
  • Peste 90 de țări și instituții globale participă la eveniment. Este cea mai mare adunare pentru Ucraina de la invazia la scară largă.
  • Cancelarul german Olaf Scholz spune despre planul lui Putin că este o „pace dictatorială”.

Liderii Italiei și Germaniei au respins cu fermitate termenii de încetare a focului stabiliți de Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Zeci de țări s-au reunit la un summit de două zile în Elveția pentru a discuta despre încheierea conflictului.

Președintele rus a cerut ca Ucraina să își retragă trupele din regiunile parțial ocupate Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia și să renunțe în mod oficial la intențiile sale de a adera la NATO, înainte de a putea începe orice încetare a focului și negocieri.

Propunere a fost respinsă de oficialii ucraineni ca fiind „propagandă” și o „farsă”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins, de asemenea, oferta lui Putin, declarând că aceasta „nu a fost făcută cu bună credință”.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a calificat planul președintelui rus drept „propagandă”, care sugerează că Ucraina „trebuie să se retragă din Ucraina”. Cancelarul german Olaf Scholz spune despre planul lui Putin că este o „pace dictatorială”. Premierul britanic Rishi Sunak l-a acuzat pe Putin că a lansat o „narațiune falsă despre dorința sa de a negocia”.

Un proiect de declarație publicat în cadrul summitului reafirmă integritatea teritorială a Ucrainei și respinge fără echivoc orice amenințare nucleară împotriva țării.

Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru BBC la summitul elvețian că nu va exista „niciun compromis în ceea ce privește independența, suveranitatea sau integritatea teritorială”.


Citește și