• Jake Sullivan s-a întâlnit cu Netanyahu în Israel, după ce sâmbătă a purtat discuții în Arabia Saudită.
  • Administrația Biden a lucrat la un posibil acord care ar include o normalizare saudit-israeliană și un angajament de a urmări o soluție cu două state pentru Israel și palestinieni.
  • Sullivan „a reafirmat necesitatea ca Israelul să își conecteze operațiunile militare la o strategie politică care poate asigura înfrângerea durabilă a Hamas”.

Consilierul pentru Securitate Națională al Președintelui american Joe Biden l-a îndemnat pe Premierul israelian Benjamin Netanyahu să lege războiul din Gaza de o „strategie politică” pentru viitorul teritoriului, scrie BBC.

Jake Sullivan s-a întâlnit cu Netanyahu în Israel, după ce sâmbătă a purtat discuții în Arabia Saudită. Intervenția sa vine la o zi după ce Ministrul cabinetului de război Benny Gantz a amenințat că va demisiona dacă Netanyahu nu va veni cu un plan postbelic pentru Gaza.

Până în prezent, Netanyahu nu a articulat o viziune pentru ceea ce va urma după război, spunând doar că se concentrează pe „victoria totală”.

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Cu toate acestea, în Israel există o ruptură politică din ce în ce mai mare pe această temă, Gantz și Ministrul Apărării, Yoav Gallant, susținând că Israelul nu ar trebui să mențină controlul militar în Gaza, în timp ce alții, inclusiv membrii de extremă dreapta din coaliția lui Netanyahu, spun că este necesar să se mențină controlul pentru a învinge Hamas.

Sullivan „a reafirmat necesitatea ca Israelul să își conecteze operațiunile militare la o strategie politică care poate asigura înfrângerea durabilă a Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor și un viitor mai bun pentru Gaza”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Consilierul american pentru Securitate Națională a vorbit, de asemenea, cu Netanyahu despre discuțiile sale din Arabia Saudită și despre „potențialul care ar putea fi acum disponibil pentru Israel, precum și pentru poporul palestinian”.

Administrația Biden a lucrat la un posibil acord care ar include o normalizare saudit-israeliană și un angajament de a urmări o soluție cu două state pentru Israel și palestinieni – formula internațională de pace susținută de mult timp.

Între timp, luptele continuă să facă ravagii în Gaza. Potrivit ONU, aproximativ 800 000 de persoane, dintre care multe au fost strămutate de mai multe ori în cele șapte luni de război, au părăsit orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, unde Israelul a lansat o operațiune militară care vizează ceea ce consideră a fi ultimul bastion al Hamas în Gaza.

Cu toate acestea, armata israeliană a lansat, de asemenea, incursiuni care vizează ceea ce consideră a fi o prezență reînnoită a Hamas în părți din nordul Gaza, despre care anterior a declarat că a eliminat grupul armat.

Duminică, agenția de apărare civilă din Gaza, condusă de Hamas, a declarat că un atac aerian israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gaza a ucis 31 de persoane și a rănit 20 de persoane.

Forțele de apărare israeliene (IDF) au declarat că verifică rapoartele.

De asemenea, FDI a declarat că a lovit zeci de ținte în Gaza, inclusiv în Rafah, și că a participat la lupte aprige în Jabalia, în nordul Gaza. A precizat că doi soldați au fost uciși în luptele din sud sâmbătă.

SUA au avertizat de mult timp Israelul să nu efectueze o incursiune militară la scară largă în Rafah fără un plan de protecție a civililor, despre care SUA afirmă că nu a fost furnizat. Casa Albă a declarat anterior că va înceta furnizarea unor arme dacă Israelul va lansa o ofensivă terestră majoră asupra orașului.

Cu toate acestea, un oficial israelian a declarat pentru agenția de știri Reuters că Netanyahu și consilierii săi de rang înalt vor încerca să ajungă la un acord cu Sullivan cu privire la necesitatea unei incursiuni complete în Rafah.

Citește și