• Rezoluția a fost adoptată cu 14 voturi pentru, zero împotrivă și o abținere a Rusiei.
  • Biden: Acordul va permite Israelului să se integreze în regiune și să ajungă la un acord istoric de normalizare cu Arabia Saudită.
  • Biden spune că termenii acordului au fost transmisați de Qatar către conducerea Hamas.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni un vot de rezoluție privind propunerea SUA de încetare permanentă a focului și eliberare a ostaticilor din Gaza.

Rezoluția a fost adoptată cu 14 voturi pentru, zero împotrivă și o abținere a Rusiei.

Proiectul de rezoluție, obținut luni de CNN, citează Consiliul de Securitate: „Salută noua propunere de încetare a focului anunțată la 31 mai, pe care Israelul a acceptat-o, cere Hamas să o accepte și îndeamnă ambele părți să pună în aplicare pe deplin termenii, fără întârziere și fără condiție”.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ SEDIUL HEZBOLLAH
CE PROMITE HARRIS
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

Președintele Biden a descris acordul nu ca o „încetare a focului care ar fi inevitabil fragilă și temporară” , ci ca unul care ar asigura „încheierea durabilă a războiului”.

Biden a adăugat că termenii acordului au fost transmisați de Qatar către conducerea Hamas.

Cele trei faze ale acordului propus

  • O primă fază durează șase săptămâni și include o „încetare a focului deplină și completă”, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate din Gaza; eliberarea unui număr de prizonieri, inclusiv femei, bătrâni și răniți, în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni. Ostaticii americani vor fi eliberați în acest stadiu. Rămășițele captivilor morți se vor întoarce la familiile lor. Civilii palestinieni se vor întoarce la casele lor din cartierele din Gaza, inclusiv din nord. Asistența umanitară va crește cu 600 de camioane care intră în Gaza în fiecare zi. Sute de mii de corturi vor fi distribuite de comunitatea internațională. Toate acestea și multe altele ar începe imediat.
  • O a doua fază include un schimb al tuturor ostaticilor vii rămași, inclusiv al soldaților bărbați, împreună cu o retragere completă a soldaților israelieni din Gaza.
  • A treia fază include începerea „unui plan major de reconstrucție pentru Gaza” și returnarea finală a oricăror rămășițe ale captivilor.

Citește și