• Iranul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întâlnire de urgență.
  • Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat la Teheran, a anunțat miercuri dimineață Garda Revoluționară paramilitară a Iranului.
  • Hamas a declarat că Haniyeh a fost ucis „într-un raid aerian sionist asupra reședinței sale din Teheran, după ce a participat la învestirea noului președinte al Iranului”.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență astăzi după uciderea lui Ismail Haniyeh, în timp ce liderul suprem al ONU face presiuni pentru o acțiune internațională care să împiedice escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Iranul a cerut Consiliului de Securitate al ONU să convoace o întâlnire de urgență pentru a aborda „agresiunea israeliană și atacurile teroriste” după uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Teheran, precum și asasinarea lui Fuad Shukr, un comandant de vârf al Hezbollah în capitala libaneză.

Ambasadorul iranian la ONU, Amir Saeid Iravani, a acuzat Israelul pentru ambele atacuri. El a afirmat că aceste atacuri „indică o intenție de a escalada conflictul și de a extinde războiul în întreaga regiune”. Iravani a făcut apel la comunitatea internațională pentru „acțiuni decisive pentru a aborda aceste încălcări și a-i trage la răspundere pe cei vinovați.”

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Israelul și-a asumat responsabilitatea pentru atacul din Beirut, afirmând că l-a ucis pe comandantul Hezbollah, Fuad Shukr.

Totuși, Israelul a fost tăcut în legătură cu atacul care l-a ucis pe Haniyeh, deși a jurat în trecut că îl va omorî pe el și pe alți lideri ai Hamas în urma atacului Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, care a declanșat războiul din Gaza.

Secretarul general António Guterres consideră atacurile aeriene de la Teheran și Beirut drept „o escaladare periculoasă”, a declarat purtătorul de cuvânt Stéphane Dujarric.

Rusia deține în prezent președinția rotativă a Consiliului de Securitate a ONU.

Citește și