• La Doha, SUA, Egipt, Qatar și Israel negociază un acord de încetare a focului în Gaza.
  • Gruparea teroristă Hamas nu a vrut să participe la negocieri.
  • Premierul Qatarului a cerut Iranului și Hezbollah să nu atace Israelul pe timpul negocierilor.

Continuă și astăzi negocierile la Doha, Qatar, pentru un acord de încetare a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor. Prima zi de negocieri, mediată de SUA, Egipt și Qatar, s-a încheiat cu „discuții constructive”, potrivit a doi oficiali americani anonimi, care spun că s-au făcut anumite progrese. Premierul qatarez vorbit cu liderii iranieni după negocierile de joi pentru a-i informa despre progresul discuțiilor, relatează site-ul de știri Ynet.

Consilierul Casei Albe pentru comunicații privind securitatea națională, John Kirby, a declarat joi reporterilor că negocierile „abia au început” la ora 10:20, ora Europei de Est, și a sugerat că acestea ar putea continua până vineri.

Kirby a mai spus că cadrul pentru un acord privind ostaticii și încetarea focului propus de administrația Biden a fost „în general acceptat” de toate părțile.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT

„Echipa noastră este, speră la unele discuții constructive aici astăzi … ne așteptăm ca aceste discuții să continue și mâine”, a spus el. „Unde sunt lacunele [este] în executarea acordului, mișcările musculare individuale care merg cu punerea în aplicare a acordului.”

Negocierile sunt primele de acest gen de la asasinarea de către Israel a lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării și negociatorul principal, prin intermediul unei bombe ascunse care a explodat într-o casă de oaspeți din Teheran în care acesta era cazat.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a refuzat în repetate rânduri să intre în detalii cu privire la ceea ce se discută în cadrul discuțiilor de la Doha, invocând necesitatea de a proteja integritatea negocierilor.

Citește și