• Un raport publicat azi în Franța atrage atenția asupra pericolului ecranelor pentru copii.
  • Ecranele nu provoacă tulburări de neurodezvoltare, dar trebuie să fim vigilenți.
  • Comisia vrea interzicerea ecranelor până la 3 ani și a telefoanelor până la 11 ani.

Ne îndreptam spre sfârșitul ecranelor pentru copii? Un raport de expertiză publicat azi în Franța recomandă interzicerea folosirii ecranelor pentru copiii sub 3 ani și a telefoanelor mobile pentru copiii sub 11 ani. În acest raport comisia avertizează asupra „realității hiperconexiunii suferite de copii” și „consecințele asupra sănătății lor, dezvoltării lor, viitorului lor”, dar și pentru viitorul „societății și civilizației noastre”.

„Am fost șocați de ceea ce am văzut”, spune Amine Benyamina, profesor de psihiatrie și co-președinte al comitetului de experți referindu-se la „strategiile pentru a capta atenția copiilor” și „prejudecățile cognitive folosite pentru a bloca copiii pe ecranele lor, a-i controla, a-i monetiza”.

„Ceea ce ne-a șocat este că profesioniștii nu au ca prioritate protecția copiilor”, spune Servane Mouton, neurolog, neurofiziolog și, de asemenea, co-președinte. În spatele discursurilor de fațadă, sunt „afaceri la toate nivelurile”.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

În concluziile lor, experții consideră că „ecranele nu sunt cauza tulburărilor de neurodezvoltare”, dar fac apel la vigilență pentru a evita amplificarea simptomelor.

Experții menționează în special nocivitatea rețelelor sociale, un factor de risc pentru depresie sau anxietate, în cazul vulnerabilității preexistente. Mai mult, nivelul de expunere al copiilor la conținutul pornografic și violent pare alarmant, scriu ei.

Pentru a recăpăta controlul, aceștia fac apel la prevenirea oricărei utilizări a ecranelor de către copiii sub 3 ani, deschizând apoi, între 3 și 6 ani, accesul limitat, cu conținut de calitate educațională și însoțiți de un adult.

Comisia recomandă, de asemenea, autorizarea telefoanelor mobile doar de la vârsta de 11 ani și cu un telefon fără Internet până la vârsta de 13 ani, dupa care se sugerează acordarea unui smartphone fără acces la rețelele de socializare si deschiderea acestui acces de la vârsta de 15 ani, doar pe rețele „etice”.

Gabriel Attal și-a afișat ambiția de a „reglementa utilizarea ecranelor” stabilind majoritatea digitală la 15 ani.

Citește și