• Un cuplu de spioni ruși a fost repatriat în Rusia după un schimb major de prizonieri.
  • Copiii lor au aflat că sunt ruși și cine este Vladimir Putin abia în timpul zborului către Moscova.
  • Schimbul a implicat 24 de prizonieri din șapte țări diferite.

Copiii unui cuplu de spioni ruși care s-au întors acasă joi, după cel mai mare schimb de prizonieri dintre Occident și Rusia de la Războiul Rece, și-au aflat naționalitatea abia în timpul zborului către Moscova. Artem Viktorovich Dultsev și Anna Valerevna Dultseva se dădeau drept un cuplu argentinian care trăia în Slovenia când au fost încarcerați acolo, scrie BILD.

Copiii lor nu vorbesc deloc limba rusă și nu știau cine era președintele Vladimir Putin, întrebându-și părinții cine îi întâmpina la sosire, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

În total, 24 de persoane încarcerate în șapte țări diferite au fost schimbate joi. Șaisprezece erau prizonieri occidentali deținuți în închisori rusești și opt erau prizonieri ruși deținuți în SUA, Norvegia, Germania, Polonia și Slovenia. Printre ei se afla și reporterul Wall Street Journal, Evan Gershkovich.

Recomandări

P. DIDDY E ARESTAT
WATCHOS 11 E AICI
CINE IA AVEREA?
CHILES NU SE LASĂ
„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX

Familia rusă de patru persoane a fost primită cu căldură, Dultseva și fiica ei primind flori și o îmbrățișare călduroasă din partea președintelui Putin. „Buenas noches”, le-a spus președintele copiilor spionilor, salutându-i în spaniolă.

Conform presei argentiniene, cuplul era cunoscut sub numele de María Mayer și Ludwig Gisch și a ajuns în Slovenia cu pașapoartele lor argentiniene în 2017. Soțul și-a înființat o companie IT start-up sub numele său fals, iar soția avea o galerie de artă online. Familia folosea Ljubljana ca bază și abia în 2022 cuplul a fost arestat de poliția slovenă sub acuzația de spionaj.

Înainte de marele schimb de prizonieri, Dultsev și Dultseva au fost condamnați la câte 19 luni de închisoare fiecare, după ce au pledat vinovați pentru acuzațiile de spionaj miercuri. Dar, având în vedere arestările lor din 2022, au fost eliberați pentru timpul petrecut în detenție și li s-a ordonat să părăsească Slovenia, conform Associated Press.

Abia joi, în timpul marelui schimb de prizonieri Rusia-Occident, spionii Kremlinului și copiii lor au fost repatriați în Rusia. Viața pentru Sofia, de 11 ani, și Gabriel, de 8 ani, care s-au născut în Argentina, s-a schimbat după aceea și au aflat că sunt ruși abia când avionul a decolat din Ankara spre Aeroportul Vnukovo, a spus Kremlinul.

„Copiii agenților sub acoperire și-au întrebat ieri părinții cine i-a întâmpinat”, a spus domnul Peskov, adăugând: „Nici măcar nu știau cine este Putin”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că așa funcționează agenții sub acoperire, „făcând astfel de sacrificii pentru munca lor și devotamentul lor față de serviciu”. Spre deosebire de spionii „legali”, care sunt trimiși în străinătate sub acoperire diplomatică sau oficială, cei ilegali sunt pe cont propriu – lucrând la locuri de muncă obișnuite, trăind în suburbii și operând fără imunitatea diplomatică de care beneficiază alți agenți în caz că sunt prinși.

Citește și