• Coreea de Nord a început să trimită trupe pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina, conform agenției de spionaj sud-coreene.
  • Se estimează că aproximativ 1.500 de trupe nord-coreene au ajuns deja în Rusia, cu posibilitatea ca numărul final să ajungă la 10.000-12.000 de soldați.
  • Relațiile dintre Moscova și Phenian s-au intensificat în ultimele luni, culminând cu un pact militar recent introdus de Putin.

Coreea de Nord a început să trimită trupe pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina, a declarat agenția de spionaj a Coreei de Sud. Seulul a avertizat asupra unei „grave amenințări la adresa securității”, scrie BBC.

Avertismentul vine la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, bazându-se pe informații secrete, că 10.000 de soldați nord-coreeni ar putea să se alăture războiului.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a convocat o întâlnire de securitate vineri și a declarat că comunitatea internațională trebuie să răspundă „cu toate mijloacele disponibile”.

Recomandări

COREEA DE SUD E „STAT OSTIL”
INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?

Conform agenției de spionaj, 1.500 de trupe au ajuns deja în Rusia, iar surse anonime au declarat pentru mass-media sud-coreeană că cifra finală ar putea fi mai aproape de 12.000.

Cooperare aprofundată între Moscova și Phenian

Aceste informații apar în contextul în care apar tot mai multe dovezi că Rusia primește tot mai multă muniție de la Coreea de Nord, fapt demonstrat recent prin recuperarea unei rachete în regiunea Poltava din Ucraina.

Moscova și Phenianul și-au aprofundat cooperarea în ultimele luni. Săptămâna trecută, liderul nord-coreean Kim Jong Un l-a felicitat pe președintele rus Vladimir Putin de ziua sa, numindu-l „cel mai apropiat camarad”.

La întâlnirea de securitate de vineri au participat oficiali cheie din Biroul Național de Securitate, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Național de Informații al Coreei de Sud.

„Participanții au decis să nu ignore situația și să răspundă în comun cu comunitatea internațională, folosind toate mijloacele disponibile”, a declarat biroul președintelui sud-coreean Yoon.

Prezența trupelor nord-coreene în Rusia

Agenția de spionaj a Coreei de Sud, NIS, a declarat că trupele nord-coreene se antrenează în baze rusești din Vladivostok, Ussuriysk, Khabarovsk și Blagoveshchensk.

Acest lucru pare să confirme informațiile provenite de la o sursă militară din Orientul Îndepărtat al Rusiei, care a declarat pentru BBC Russian că „un număr de nord-coreeni au sosit” și au fost staționați într-una din bazele militare de lângă Ussuriysk.

Agenția de spionaj din Seul a publicat și fotografii aeriene ale orașelor Ussuriysk și Khabarovsk, unde spune că s-au adunat sute de trupe nord-coreene, precum și o fotografie a portului Chongjin din Coreea de Nord, unde o navă rusească este văzută transportând soldați nord-coreeni.

Sprijinul Coreei de Nord pentru Rusia

NIS a declarat că, din august, Coreea de Nord a trimis 13.000 de containere de transport cu obuze, rachete și rachete anti-blindaj către Rusia. Până la opt milioane de obuze de 122 mm și 152 mm au fost furnizate Rusiei.

Cu toate acestea, unii experți militari cred că unitățile militare rusești vor avea dificultăți în încorporarea trupelor nord-coreene pe fronturile lor.

Pe lângă bariera lingvistică, armata nord-coreeană nu are experiență recentă în operațiuni de luptă.

„Ar putea păzi unele secțiuni ale frontierei ruso-ucrainene, ceea ce ar elibera unități rusești pentru a lupta în altă parte”, a declarat Valeriy Ryabykh, redactor al publicației ucrainene Defence Express.

„Aș exclude posibilitatea ca aceste unități să apară imediat pe linia frontului”, a spus el.

Citește și