• Coreea de Nord a declarat că a plasat pe orbită un satelit de spionaj, la a treia încercare de lansare din acest an.
  • Dar lansarea a stârnit o reacție puternică din partea Statelor Unite și a partenerilor săi.
  • Administrația Națională de Tehnologie Aerospațială a calificat lansarea drept un drept legitim al Coreei de Nord de a-și consolida capacitățile de autoapărare.

Coreea de Nord a declarat că a plasat pe orbită un satelit de spionaj, la a treia încercare de lansare din acest an, scrie AP.

Afirmația de miercuri a Coreei de Nord nu a putut fi confirmată în mod independent. Observatorii se îndoiesc că satelitul este suficient de avansat pentru a efectua recunoaștere militară. Dar lansarea a stârnit o reacție puternică din partea Statelor Unite și a partenerilor săi, deoarece ONU interzice Coreei de Nord să efectueze lansări de sateliți, numindu-le acoperiri pentru testele de tehnologie a rachetelor.

Agenția spațială a Nordului a declarat că noua sa rachetă purtătoare „Chollima-1” a plasat cu precizie satelitul Malligyong-1 pe orbită marți seara, la aproximativ 12 minute după ce a fost lansat de la principalul centru de lansare al țării.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI ZELENSKI
PAPA REVINE!
CÂT DE SAFE E SOCIAL MEDIA?
RÂSUL E MEDICAMENTUL
ÎNTÂLNIRE DE GRADUL 0
MBAPPE S-A ACCIDENTAT

Administrația Națională de Tehnologie Aerospațială a calificat lansarea drept un drept legitim al Coreei de Nord de a-și consolida capacitățile de autoapărare. Aceasta a declarat că satelitul spion va contribui la îmbunătățirea pregătirii de război a Nordului în fața „mișcărilor militare periculoase ale inamicilor”.

Agenția a declarat că liderul Kim Jong Un a supravegheat lansarea de la fața locului și i-a felicitat pe oamenii de știință implicați. Agenția a precizat că Coreea de Nord va lansa mai mulți sateliți spion pentru a monitoriza mai bine Coreea de Sud și alte zone.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat că Washingtonul a condamnat cu fermitate Coreea de Nord pentru această lansare, afirmând că „crește tensiunile și riscă să destabilizeze situația de securitate în regiune și dincolo de ea”. Ea a precizat că lansarea a implicat tehnologii care sunt direct legate de programul de rachete balistice intercontinentale al Coreei de Nord.

Citește și