• Statul Major Întrunit al Coreei de Sud a declarat că a detectat rachetele lansate din capitala Coreei de Nord zburând 360 de kilometri.
  • Distanțele de luptă raportate sugerează că rachetele au fost concepute pentru a ataca ținte din Coreea de Sud.
  • La 1 iulie, Coreea de Nord a afirmat că a testat o nouă armă tactică capabilă să lanseze un focos „super-grandez” de 4,5 tone.

Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune spre mare joi, au declarat vecinii săi, la câteva zile după ce liderul nord-coreean Kim Jong Un a promis că își va pune forța nucleară pe deplin pregătită pentru lupta cu rivalii săi, scrie AP News.

Statul Major Întrunit al Coreei de Sud a declarat că a detectat rachetele lansate din capitala Coreei de Nord zburând 360 de kilometri înainte de a ateriza în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a instruit oficialii să asigure siguranța navelor și aeronavelor, dar nu au fost raportate pagube.

Distanțele de luptă raportate sugerează că rachetele au fost concepute pentru a ataca ținte din Coreea de Sud. În cadrul unor convorbiri telefonice trilaterale, diplomații din Coreea de Sud, Japonia și SUA au condamnat lansările care, potrivit acestora, amenință pacea regională și internațională. Comandamentul Indo-Pacific al SUA a reafirmat separat că angajamentul de securitate al SUA față de Coreea de Sud și Japonia rămâne „ferm”.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA

Lansările au fost primele activități publice de lansare de arme ale Coreei de Nord în mai mult de două luni. La 1 iulie, Coreea de Nord a afirmat că a testat o nouă armă tactică capabilă să lanseze un focos „super-grandez” de 4,5 tone.

Într-un discurs rostit luni pentru a marca cea de-a 76-a aniversare a înființării guvernului său, Kim a declarat că își va dubla eforturile pentru ca forța sa nucleară să fie pe deplin pregătită pentru lupta cu Statele Unite și aliații acestora. Kim a făcut o astfel de promisiune spunând că Coreea de Nord se confruntă cu „o amenințare gravă” din cauza a ceea ce el a numit „expansiunea nesăbuită” a unui bloc militar regional condus de SUA.

Citește și