• Lansarea rachetei vine după ce Coreea de Nord a criticat desfășurarea portavionului american Theodore Roosevelt în exerciții militare comune cu Sudul și Japonia.
  • Nordul a desfășurat o echipă numeroasă de soldați pentru a construi noi fortificații la granița cu Sudul.
  • Coreea de Nord a avertizat cu privire la o „nouă demonstrație de descurajare”.

Coreea de Sud a emis o declarație conform căreia Coreea de Nord a lansat o rachetă hipersonică spre coasta de est a Nordului, scrie Sky News.

Șeful Statului Major interarme din Coreea de Sud a declarat că lansarea de miercuri dimineață a provenit de la Pyongyang și a părut să eșueze înainte de a ateriza în mare. Țara a crezut inițial că a fost lansată o rachetă balistică.

Ministerul japonez al Apărării a declarat că racheta a atins o altitudine de aproximativ 100 km (62 mile) și a acoperit o rază de acțiune de peste 200 km (124 mile) înainte de a cădea în afara zonei economice exclusive a țării – o zonă de mare asupra căreia o țară își revendică drepturile pentru a desfășura activități economice. Nu au fost raportate pagube.

Recomandări

NASRALLAH MOARE
NATO FACE ZID ANTI RUSIA ÎN FINLANDA
IDF ATACĂ HEZBOLLAH
PROMISIUNILE KAMALEI
CUM PROMOVĂM TURISMUL
PE UNDE CIRCULI

La începutul acestei săptămâni, Coreea de Nord a criticat desfășurarea portavionului american Theodore Roosevelt, pentru a lua parte la exerciții militare comune cu Sudul și Japonia. Coreea de Nord a avertizat cu privire la o „nouă demonstrație copleșitoare de descurajare”.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a urcat la bordul portavionului american – primul Președinte în funcție care face acest lucru din 1994 – și a susținut că alianța dintre țări este cea mai mare din lume și poate învinge orice inamic.

Armele hipersonice sunt considerate următoarea generație de arme care urmăresc să priveze adversarii de timpul de reacție și de mecanismele tradiționale de înfrângere.

Coreea de Nord a lansat în ultimii ani diverse rachete despre care susține că sunt hipersonice. În aprilie, Kim Jong Un a supravegheat un test a ceea ce țara a declarat a fi o nouă rachetă hipersonică cu rază intermediară de acțiune care utilizează combustibil solid.

Lansarea rachetei a avut loc la câteva ore după ce Coreea de Sud a declarat că Nordul a lansat baloane zburătoare – despre care se crede că transportau gunoaie – peste graniță pentru a doua zi la rând. Baloanele au provocat o întârziere de trei ore la aeroportul internațional Incheon, după ce unul dintre ele a aterizat pe pistă, lângă unul dintre terminalele de pasageri. Pistele au fost redeschise între timp.

Pyongyang a desfășurat, de asemenea, o echipă numeroasă de soldați pentru a construi noi fortificații în interiorul graniței puternic înarmate dintre cele două țări, potrivit armatei sudice.

Ocazional au fost trase focuri de avertisment de la omologii sud-coreeni.

Citește și