• Coreea de Nord a criticat un exercițiu militar comun al Coreei de Sud, Japoniei și SUA desfășurat luna aceasta.
  • Cele trei țări au început exerciții militare comune la scară largă, numite „Freedom Edge”.
  • Coreea de Sud și SUA au acuzat Nordul că furnizează Rusiei arme care sunt folosite în războiul din Ucraina.

Coreea de Nord a criticat un exercițiu militar comun al Coreei de Sud, Japoniei și SUA desfășurat luna aceasta, a declarat presa de stat, spunând că astfel de exerciții arată că relația dintre cele trei țări s-a dezvoltat în „versiunea asiatică a NATO”, scrie The Guardian.

Joi, cele trei țări au început exerciții militare comune la scară largă, numite „Freedom Edge”, care au implicat nave de luptă ale marinei, avioane de luptă și portavionul american cu propulsie nucleară Theodore Roosevelt, menite să întărească apărarea împotriva rachetelor, submarinelor și atacurilor aeriene.

Exercițiul a fost conceput la Summit-ul în trei de la Camp David de anul trecut pentru a consolida cooperarea militară pe fondul tensiunilor din peninsula coreeană care decurg din testarea armelor din Coreea de Nord.

Recomandări

AVEM DATELE ALEGERILOR!
AZI SĂRBĂTOREȘTI ZIUA INDEPENDENȚEI SUA
ALEGERI ÎN MAREA BRITANIE
BRIDGERTON E IARĂȘI ÎN TOP
JAPONIA TRECE LA ALT NIVEL
RĂDUCANU MERGE ÎN TURUL TREI

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a declarat că Phenianul nu va ignora întărirea unui bloc militar condus de SUA și aliații săi și va proteja pacea regională printr-un răspuns agresiv și copleșitor, potrivit agenției de presă KCNA duminică.

Ministerul a mai spus într-o declarație că Washington își continuă efortul de a lega Coreea de Sud și Japonia de NATO, adăugând că încercările Coreei de Sud de a furniza arme Ucrainei este un exemplu al acestui efort.

Coreea de Sud a anunțat că va revizui posibilitatea de a furniza arme direct Ucrainei, în semn de protest față de un recent pact de apărare reciprocă semnat între liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și președintele rus, Vladimir Putin.

Coreea de Sud și SUA au acuzat Nordul că furnizează Rusiei arme care sunt folosite în războiul din Ucraina. Atât Rusia, cât și Coreea de Nord neagă orice astfel de tranzacții.

Sâmbătă, partidul de guvernământ din Coreea de Nord a ținut o întâlnire cheie în a doua zi, prezidată de Kim, care a abordat „abaterile” care împiedică dezvoltarea economică și a stabilit obiectivele pentru a doua jumătate a anului, a declarat presa de stat.

Coreea de Nord a condamnat de mult timp exercițiile comune dintre SUA și Coreea de Sud, catalogându-le drept o repetiție pentru o eventuală invazie și o dovadă a politicilor ostile ale Washingtonului și Seulului.

Anul trecut, cele trei țări au organizat exerciții comune de apărare navală antirachetă și anti-submarin pentru a îmbunătăți răspunsurile la amenințările nord-coreene.

Citește și