• Ultimul satelit de spionaj al Coreei de Nord a explodat în aer, a recunoscut luni Pyongyangul.
  • Mass-media de stat a raportat că problema s-a datorat probabil noului său motor cu oxigen lichid și ulei.
  • Coreea de Nord a încercat în repetate rânduri să lanseze sateliți în ultimul an, dar aproape toate au eșuat.

Coreea de Nord a declarat luni că ultima sa lansare de satelit de spionaj a eșuat, racheta sa explodând în timpul primei etape de zbor din acea seară. Mass-media de stat Korean Central News Agency a citat un director adjunct anonim al Administrației Naționale de Tehnologie Aerospațială a țării, care a declarat că analiza preliminară a indicat probleme la noul motor al rachetei, anunță Business Insider.

Vicedirectorul a declarat că accidentul a fost cauzat de „fiabilitatea funcționării motorului nou dezvoltat cu oxigen lichid și petrol”, conform unei traduceri realizate de KCNA Watch, un site web cu sediul în SUA și Seul care urmărește mass-media de stat din Coreea de Nord.

Oficialul spațial a declarat că echipa sa va investiga alte posibile motive ale eșecului.

Recomandări

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MACRON?
CUM VA FI VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CE SFAT LE DĂ BEZOS TINERILOR
A MURIT ILEANA STANA IONESCU
49 MIL. FRANCEZI SUNT CHEMAȚI LA URNE
POȚI VIZITA CASTELUL BALMORAL

Pyongyang a mai încercat alte trei lansări de sateliți în ultimul an, deși s-a confirmat că două au eșuat. Toate au fost condamnate de SUA, Japonia și Coreea de Sud ca fiind provocări și sunt semne că Coreea de Nord a reușit să ocolească sancțiunile pentru a-și construi programul spațial.

În noiembrie, Coreea de Nord a lansat cu succes satelitul Malligyong-1 și susține că acesta funcționează încă pe orbită. Coreea de Sud a evaluat în februarie că satelitul nu mai comunică cu solul. Cu toate acestea, mai mulți experți spațiali internaționali au declarat că au observat semne de activitate pe Malligyong-1 câteva zile mai târziu.