• Statul Major Interarme al Coreei de Sud a declarat că acțiunile Coreei de Nord cresc tensiunile și ar putea avea consecințe grave.
  • Cele două țări au reluat tactici de propagandă după suspendarea unui acord din 2018.
  • Baloanele lansate de Nord au provocat avertismente pentru locuitori și au dus la devierea zborurilor.

Coreea de Sud a avertizat Coreea de Nord că va plăti un „preț fatal” după ce Pyongyang a lansat un nou val de baloane pline cu gunoaie peste graniță, în timp ce Seulul a difuzat mesaje de propagandă la difuzoare pentru a patra zi la rând, conform The Independent.

Statul Major Interarme al Coreei de Sud a declarat că baloanele păreau să zboare spre nordul capitalei, Seul, după ce au trecut granița. Locuitorii din cea mai populată provincie nord-vestică Gyeonggi au fost sfătuiți să fie atenți la obiectele care cad din cer și să nu atingă resturile. Duminică, Coreea de Sud a declarat că va răspunde cu difuzoare „la scară largă” și a avertizat că acțiunile Nordului cresc tensiunile și ar putea avea consecințe fatale.

„Așa cum am avertizat de mai multe ori, armata va efectua emisiuni cu difuzoare pe scară largă și pe toate fronturile începând de astăzi de la ora 13.00”, a declarat șeful Statului Major Interarme din Coreea de Sud, calificând lansarea de baloane de către Nord drept vulgară și rușinoasă.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Cele două țări au amplificat tensiunile printr-o bătălie psihologică în stilul Războiului Rece, după suspendarea unui acord de reducere a tensiunilor din 2018, care le interzicea celor doi vecini să folosească astfel de tactici.

În luna mai, Coreea de Nord a început să plutească baloane de mari dimensiuni care transportau deșeuri de hârtie, resturi de țesături, mucuri de țigară, baterii uzate și gunoi de grajd, iar de atunci au aterizat în țară peste 2.000 de baloane.

Baloanele au declanșat avertismente pentru locuitori și au dus la devierea zborurilor, precum și la închiderea pentru scurt timp a Aeroportului Internațional Incheon din Seul după ce baloanele au aterizat pe pistă.

Cea mai recentă lansare de duminică, a noua din luna mai, a avut loc după zile întregi de difuzoare sud-coreene către Coreea de Nord, ca răspuns la o lansare anterioară de baloane, joi.

„Acțiunile armatei nord-coreene de creștere a tensiunii în zonele de pe linia frontului ar putea duce la plata unui preț fatal și avertizăm cu severitate că întreaga responsabilitate pentru această situație revine regimului nord-coreean”, a declarat șeful Statului Major.

Difuzoarele difuzează melodii K-pop și știri despre purtarea torței de către membrul BTS Jin înaintea Jocurilor Olimpice de la Paris, precum și despre recenta dezertare a unui diplomat nord-coreean de rang înalt – genul de informații care nu pot ajunge la nord-coreeni.

După suspendarea pactului, armata sud-coreeană a reluat emisiunile de propagandă timp de aproximativ două ore pe 9 iunie, ca avertisment, dar s-a abținut să le mai folosească pentru a evita tensiuni suplimentare.

Armata sud-coreeană consideră că emisiunile pot demoraliza trupele nord-coreene din prima linie și pot transmite informații cetățenilor obișnuiți, aducând o atingere regimului autoritar al lui Kim Jong-un.

Citește și