• Ungaria a amânat întâlnirea dintre Annalena Baerbock și Peter Szijjarto.
  • Vizita lui Orban la Moscova a fost criticată liderii europeni, care au subliniat că „s-a dus la Putin în calitate de Premier al Ungariei, nu ca reprezentant al UE”.
  • Orban a descris călătoria sa în Rusia drept o „misiune de pace” și a încercat să se poziționeze ca mediator între Rusia și Ucraina. 

Tensiunile diplomatice dintre Germania și Ungaria cresc după ce conducerea de la Budapesta a amânat întâlnirea dintre ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, și omologul său german Annalena Baerbock, care era plănuită pentru luni, în Budapesta, scrie POLITICO.

Amânarea pe ultima sută de metri vine după ce cancelarul german Olaf Scholz și alți lideri UE au criticat puternic vizita Premierului ungar Viktor Orban în Moscova, unde s-a întâlnit vineri cu președintele rus Vladimir Putin.

În vizita pe care ar fi urmat s-o facă luni în Budapesta, Annalena Baerbock avea de gând să ridice problema întâlnirii Orban-Putin. „Spre surprinderea noastră, partea ungară a amânat întâlnirea noastră cu Szijjarto, pe ultima sută de metri”, a declarat Ministerul german de Externe.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

„În lumina vizitei surprinzătoare și neecordonate la Moscova a Premierului Viktor Orban, o discuție serioasă și onestă între cei doi miniștri de Externe ar fi fost foarte importantă. Regretăm amânarea”, a spus reprezentantul Ministerului german de Externe, adăugând că vizita va fi reprogramată la o dată ulterioară.

Un oficial ungar a spus că Ministerul German de Externe și Ambasada sa din Budapesta au fost informate cu privire la motivul amânării, dar au refuzat să-l facă cunoscut public.

Vineri, Scholz s-a alăturat altor lideri europeni în criticarea lui Orban pentru întâlnirea cu Putin, subliinind faptul că liderul ungar – a cărui țară a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la începutul acestei luni – „l-a vizitat pe Putin în calitate de Premier al Ungariei, nu ca reprezentant al UE”.

Annalena Baerbock, care plănuia să viziteze Budapesta pentru prima dată de când a preluat funcția în decembrie 2021, este una dintre cele mai proeminente voci care critică Ungaria, dar și alte țări precum China.

De asemenea, Scholz l-a mustrat luna trecută pe Orban, refuzându-i pentru a doua oară consecutiv liderului ungar să fie primit cu onoruri militare, dar și o conferință de presă la Cancelaria din Berlin.

Orban a participat sâmbătă la un summit al Organizației Statelor Turce (OTS), în Azerbaidjan.

„Este în interesul Ungariei să mențină relații economice deschise, pașnice și dinamice cu țările lumii”, a scris Orban pe X, de la summit.

Citește și