• Regiunea Piemont din Italia a suspendat vaccinarea cu un lot de AstraZeneca.
  • Decizia a venit după ce un profesor a murit, la o zi după vaccinare.
  • Olanda suspendă vaccinare cu AstraZeneca, pentru două săptămâni.
  • Compania a precizat că nu există probleme confirmate cu niciun lot de vaccinuri.
  • Germania, Spania și Franța au suspendat, de asemenea, vaccinarea cu AstraZeneca.

UPDATE 4 – Agențiile de sănătate din Suedia și Letonia au anunțat că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, ca măsuri de precauție, anunță Reuters.

Autoritatea letonă a precizat că este o „suspendare temporară”, de până la două săptămâni.

UPDATE 3 – Spania va înceta să mai utilizeze vaccinul AstraZeneca COVID-19 timp de cel puțin 15 zile, a raportat radio Cadena SER, citând surse anonime. Ministerul Sănătății din Spania a refuzat să comenteze decizia.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA

UPDATE 2 – Franța suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca până la o notificare europeană miercuri. „Autoritatea europeană, EMA, va emite un aviz mâine după-amiază cu privire la utilizarea acestui vaccin și, prin urmare, la recomandarea ministrului solidarității și sănătății, împreună cu autoritățile franceze de sănătate, decizia care a luat (… ) este de a suspenda, ca măsură de precauție, vaccinarea cu AstraZeneca, sperând să o reia rapid dacă avizul EMA o permite”, a declarat Emmanuel Macron, într-o conferință de presă.

UPDATE 1 – Germania a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, după ce Agenția Medicamentului a anunțat că trebuie să investigheze cazuri de tromboză. Ministrul Sănătății din Germania a spus că Agenția Europeană a Medicamentului va decide dacă și cum noile informații vor afecta autorizarea acestui vaccin în UE.

Tot mai multe țări încep să aibă rezerve cu privire la serul de la AstraZeneca. Italia a luat deja măsuri. A suspendat vaccinarea cu lotul ABV5811 în regiunea Piemont, după ce un profesor a murit. Și Olanda a decis să suspende vaccinarea cu acest ser timp de două săptămâni. Danemarca, Austria, Islanda, Norvegia și Irlanda au oprit și ele vaccinarea.

Compania AstraZeneca a precizat că din 17 milioane de cetățeni europeni vaccinați, au existat probleme grave doar pentru 37 dintre ei.

Cred că trebuie să ținem cont în știință că corelația nu este cauzalitate, ne bazăm pe rapoarte din Scandinavia. Trebuie să privim din nou, să spunem, datele britanice în care s-au administrat milioane de doze și nu am văzut o creștere a acestor evenimente. Dar este, totuși, mai bine să fii precaut”, a declarat cercetătorul David Robert Grimes.

Și în România a ajuns vaccinul din noul lot cu probleme. Dar cei care coordonează campania de vaccinare nu știu în ce județe a fost trimis și câte persoane au fost vaccinate cu serul respectiv.

Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford: „Nu există nicio indicație că vaccinul AstraZeneca cauza acele efecte secundare presupuse. Este important de precizat că nu a fost stabilită nicio legătură de cauzalitate. Această isterie generală fără a ține cont de recomandările experților, OMS, e o decizie pripită, tocmai pentru a proteja pacienţii.”