• Pe măsură ce presiunea apei crește, oficialii avertizează că asta ar putea provoca ruperea conductelor din oraș.
  • Între timp, s-au format cozi lungi în fața centrelor de distribuție a apei, în timp ce temperaturile depășesc 32C.
  • Atât trupele Gărzii Naționale din Mississippi, cât și o armată de voluntari locali, au ajutat la aprovizionarea cu apă.

Mai mult de un milion de sticle de apă au fost distribuite în mai puțin de o zi oamenilor din Jackson, Mississippi, din cauza unei probleme de lungă durată în ceea ce privește aprovizionarea cu apă.

Aproape 200.000 de persoane din capitala statului nu au putut folosi apa de la robinet timp de cinci zile, după ce inundațiile au scos din funcțiune un centru de tratare a apei. Oficialii spun că se fac progrese pentru a restabili alimentarea cu apă, pe măsură ce se apropie sfârșitul de săptămână de sărbătoarea Zilei Muncii. Localnicii spun că este nevoie disperată de ajutor din cauza căldurii sufocante.

Atât trupele Gărzii Naționale din Mississippi – care au distribuit 1,1 milioane de sticle de apă în 24 de ore – cât și o armată de voluntari locali au ajutat la aprovizionarea cu apă a persoanelor care nu pot bea apă de la robinet, nu pot face baie sau nu pot trage apa la toaletă.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

A fost îngrozitor să rămânem fără apă”, a declarat Shirley Barnes pentru BBC în timp ce stătea la coadă pentru mai multe sticle vineri. A fost o experiență îngrozitoare”.

Să încerci să-ți faci rutina normală, asta a fost cel mai greu. Să încerci să fierbi apă. Să te speli pe față, să faci baie, să gătești. E ca și cum ai trăi din nou în zilele omului cavernelor”.

Nu am crezut niciodată că voi fi în această situație dificilă, dar iată-ne aici”, a adăugat ea.Debbie Upchurch, o voluntară a unei biserici locale, a adus apă îmbuteliată în Jackson pentru a o distribui localnicilor. Fiica ei, o profesoară din comunitate, nu a putut ține cursuri în persoană în această săptămână și a predat în schimb online.

În acest moment nu se pot întâlni pentru cursuri pentru că nu există apă pentru a găti sau pentru toalete”, a spus ea. Uneori, aceasta este singura masă pe care o au, este ceea ce au la micul dejun și la prânz în școli”.

Prim-locotenentul Roman Ramirez de la Garda Națională din Mississippi a declarat pentru BBC că pe site-ul său se aflau 44 de soldați care au distribuit aproximativ 80.000 de sticle până vineri la prânz. Există multă emoție pentru cetățenii de aici, dar treaba noastră este doar să ne prezentăm și să ajutăm acolo unde putem – să dăm cât de multă apă putem”, a spus el.

Între timp, s-au format cozi lungi în fața centrelor de distribuție a apei, în timp ce temperaturile depășesc 32C. Primarul din Jackson a declarat vineri că se fac progrese pentru a restabili funcționarea normală a uzinei, dar încă nu există un calendar pentru cât timp vor dura probabil problemele.

Casele și afacerile din apropierea uzinei și-au restabilit presiunea apei, dar clădirile mai îndepărtate încă au o presiune slabă sau deloc. Pe măsură ce presiunea apei crește, oficialii avertizează că aceasta ar putea provoca ruperea conductelor din oraș.