Criza din guvernul Cîţu, similară cu criza guvernamentală din 1998. Momentul în care românii au început să îşi piardă încrederea în clasa politică

La nici patru luni de la instalarea Guvernului Cîţu, coaliţia de guvernare e zguduită de prima criză majoră.

Situaţia din prezent seamănă cu cea din primele luni ale anului 1998. Atunci când conflictul politic a apărut între PD şi PNŢ-CD. Iar ruptura guvernamentală dintre democraţi şi ţărănişti ar fi trebuit să fie mediată de preşedintele de la acea vreme, Emil Constantinescu. Cel care a început să negocieze cu partidele aflate la putere pe 29 ianuarie 1998, fără a accepta însă că există o criză politică.

Miniştrii democraţi şi-au dat demisiile şi cereau înlocuirea premierului Victor Ciorbea. Demisie care avea să vină la final de martie, după 15 luni în funcția de prim-ministru pentru Ciorbea.

Tot atunci, începeau negocierile pentru formarea unui nou guvern. La 1 aprilie 1998, era propus şi desemnat premier al României Radu Vasile, secretar general al ţărăniştilor până atunci.

Concluzia trasă după criza din 1998? Una cât se poate de clară: românii şi-au pierdut încrederea în clasa politică, încredere care a continuat să scadă de-a lungul anilor.

Exit mobile version