• O familie care încearcă să părăsească Sudan spune că se numără printre miile de persoane blocate la granița cu Egipt.
  • Șoferii cer 31.810 lire sterline (40.000 de dolari) pentru a închiria un autobuz pentru a trece granița.
  • Doar persoanele care călătoresc cu autobuze cu permise speciale pot trece granița. Traversarea pe jos este interzisă.

O familie care încearcă să părăsească Sudan spune că se numără printre miile de persoane blocate la granița cu Egipt, deoarece șoferii cer 31.810 lire sterline (40.000 de dolari) pentru a închiria un autobuz pentru a trece granița, scrie BBC.

Doar persoanele care călătoresc cu autobuze cu permise speciale pot trece granița. Traversarea pe jos este interzisă. Familia de șapte persoane – inclusiv trei copii sub 10 ani – a scăpat de luptele din Khartoum în urmă cu două zile. Fadi Atabani a declarat că familia sa, inclusiv o femeie în vârstă de 88 de ani, au rămas blocați. „Sunt mii de oameni aici. Nu există cazare. Oamenii dorm în școli sau [pe] saltele”, a declarat el, vorbind pentru BBC din orașul de frontieră Wadi Halfa.

Majoritatea membrilor familiei au cetățenie britanică, iar Atabani face apel la autoritățile britanice pentru ajutor. „Nu pot garanta sănătatea medicală a copiilor mei aici, suntem în mijlocul deșertului. Vreau ca guvernul britanic să mă ajute la evacuare sau un autobuz care să ne poată trece granița”, a declarat el.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Domnul Atabani i-a acuzat pe șoferii de autobuz locali că au profitat de situația disperată în care se aflau călătorii. „Într-o zi normală, costul închirierii unui autobuz este de 3.000 de dolari (2.385 de lire sterline). Începând de astăzi, oamenii plătesc astăzi 40.000 de dolari (31.810 lire sterline) pentru a închiria un autobuz până la graniță – doar 30 km”, a spus el. „Cine are atâția bani? Băncile au fost închise, bancomatele nu funcționează”, a mai spus bărbatul de 53 de ani.

Atabani a declarat că a plecat de acasă din Khartoum cu doar câteva articole de îmbrăcăminte. Rudele din Marea Britanie spun că eforturile repetate de a obține ajutor din partea Ministerului de Externe nu au dus nicăieri.

Oficialii le-au spus că cetățenii britanici pot fi evacuați doar de pe aerodromul Wadi Seidna de lângă Khartoum, care se află la o distanță periculoasă de două zile cu autobuzul. „Este atât de dificil să ajungi la acel aerodrom”, a declarat Atabani pentru BBC. „Ei spun că te duci la aerodrom pe propriul risc, de ce mi-aș risca familia?”.

Conflictele din Sudan

Confruntările dintre armata sudaneză și grupul paramilitar Forțele de Sprijin Rapid (RSF) au început la 15 aprilie. De atunci, sute de persoane au murit și mii au fost rănite în conflict. Luni, cele două părți au convenit o încetare a focului de trei zile, care a fost reînnoită joi. În ciuda acestui acord, confruntările au continuat în unele zone. Luptele devastează capitala și împrejurimile sale – care până de curând aveau o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori – lăsând oamenii fără provizii de alimente, apă și combustibil.

Joi, Turcia a declarat că s-a tras asupra unui avion de evacuare care venea să aterizeze la Wadi Seidna.

Ce spun autoritățile

Într-o declarație pentru BBC, Ministerul de Externe a declarat că „a lucrat intens pentru a evacua cetățenii britanici, de la izbucnirea violențelor în Sudan, într-un mediu complex și extrem de volatil”.

„Cetățenii britanici din Sudan sunt prioritatea noastră maximă și îi îndemnăm pe cei care doresc să părăsească țara să se deplaseze la Centrul de evacuare britanic cât mai curând posibil. Nu suntem în măsură să organizăm niciun fel de ajutor pentru deplasarea la aerodrom”, se adaugă în comunicat.
Ministerul de Externe a precizat că până joi seară 897 de persoane au fost evacuate cu avionul de pe aerodromul Wadi Saeedna.

Cu toate acestea, BBC a vorbit cu un medic britanic sudanez care a fost evacuat de RAF în orașul Port Sudan, situat în estul Mării Roșii. Există zeci de cetățeni britanici sudanezi care așteaptă să fie evacuați din Port Sudan, dar până în prezent nu au existat zboruri de evacuare.

Citește și