• Partidul Popular din Spania a avut cele mai multe voturi, dar a ratat majoritatea parlamentară.
  • Pedro Sánchez are nevoie de votul separatiștilor catalani ca să rămână la putere.
  • Dacă nu va fi realizată o majoritate parlamentară, Spania va avea din nou alegeri, în decembrie.

Viitorul guvern din Spania depinde de fugarul separatist Carles Puigdemont. Fostul lider catalan a fugit de justiția spaniolă la Bruxelles, după referendumul ilegal de independență din 2017. Dar partidul său din Catalonia poate decide acum soarta viitorului cabinet al socialistului Pedro Sánchez.

Nici la tine, nici la mine. Asta este concluzia unor alegeri extrem de disputate, pe o căldură mare de iulie și cu milioane de spanioli dispuși să-și întrerupă vacanta că să vina la vot, la parlamentare.
De remarcat faptul că, spre deosebire de noi romanii, spaniolii cunosc importanța alegerilor pentru cele două camere ale Parlamentului și nu ratează ocazia să se exprime la urne.

Chiar dacă a pierdut în fața conservatorilor, care au scos un record de 136 de mandate, Pedro Sánchez are șanse mari să creeze o nouă coaliție de guvernare împreună cu Sumar și alte partide regionale, precum este JuntsXCat, al cărui președinte este Carles Puigdemont.

Recomandări

CUM MĂNÂNCI CUMPĂTAT?
FĂ O ȘCOALĂ CA ACASĂ
ATACURI ÎN SIRIA
ISRAELUL LOVEȘTE YEMEN
TRUMP ÎȘI NUMEȘTE AMBASADORII
JURNALIȘTI MORȚI ÎN GAZA

Fostul lider catalan, căsătorit cu o româncă, a fugit din Spania imediat după referendumul ilegal de independență din Catalonia, organizat în 1 octombrie 2017.
Acum are 7 mandate în parlament și poate fi cheia noului guvern de stanga condus de Pedro Sanchez, care poate forma un guvern cu 122 de deputați, în alianță cu comuniștii de la Sumar care au 31, plus aliați mai vechi precum Bildu sau Stangă Republicana din Catalonia.

Extrema-dreaptă nu a reușit să se impună în Spania

Scorul a fost foarte bun pentru Partidul Popular, condus de Alberto Núñez Feijóo, dar nu are majoritatea de 176 de deputați. Cu 136 de mandate a reușit totuși să propulseze formațiunea pe prima poziție. Extrema dreapta, reprezentată de VOX, a pierdut însă 19 deputați și nu este un sprijin suficient pentru o eventuală învestire, nici cu cele 33 de mandate obținute.

Noile Camere se vor constitui pe 17 august și, de acolo, va intra în joc Regele Felipe al VI – lea, care vă deschide o rundă de consultări cu purtătorii de cuvânt ai grupurilor parlamentare în căutarea candidatului la guvernare.
Dacă acesta primește voturile suficiente în parlament, noul executiv poate fi instalat în 8 septembrie. În caz contrar vor urma alte 2 luni de consultări și, dacă nu se decide nimic până la finalul lunii octombrie, Parlamentul se va dizolva din nou.
Socialiștii au mai multe șanse să obțină învestirea, decât conservatorii, dar dacă nu se ajunge la niciun acord, alegerile se vor repeta și spaniolii se pot pregăti să voteze din nou în plină vacanță, de data asta, însă, în perioada Crăciunului.

Citește și

VIDEO. Atac cu drone asupra portului Reni. Şase nave româneşti au traversat Dunărea de urgenţă spre malul românesc

VIDEO Zi decisivă în Israel, protestarii blochează accesul în Parlament, sunt închise drumuri, benzinării și mall-uri. Joe Biden cere amânarea reformei Justiției

Alegerile din Spania. Conservatorii spanioli ratează o victorie categorică. Sanchez, un potenţial candidat la formarea unui alt guvern