• Președintele Donald Trump a ordonat declasificarea unor documente legate de „Uraganul Crossfire”, ancheta FBI asupra campaniei electorale din 2016.
  • Trump a acordat anterior grațiere unor personaje cheie implicate în anchetă, precum George Papadopoulos, asistentul său din campania electorală.
  • Trump a declarat că a cerut ca documentele să fie declasificate „în cea mai mare măsură posibilă”.

Președintele Donald Trump a autorizat marți declasificarea unui set de documente legate de anchetarea implicării Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, informează Politico.

Trump își declarase de multă vreme intenția de a face publice mai multe materiale sensibile care stau la baza acelei anchete, pe care a numit-o „vânătoare de vrăjitoare”, în pofida unor constatări potrivit cărora a avut la dispoziție materiale obținute de serviciile rusești pentru a-l ajuta în campania împotriva lui Hillary Clinton.

În ultimele săptămâni ale mandatului său, Trump a încercat să șteargă orice urme ale investigației, acordând grațiere unor figuri cheie, precum George Papadopoulos, asistentul său în campania electorală din 2016, care fusese acuzat că a oferit informații false Biroului Federal de Investigații (FBI) în ancheta legată de amestecul Rusiei în alegerile din 2016.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

Nu se știe ce documente a dispus Trump să fie declasificate și nici când vor fi publicate. El a menționat că decizia se bazează pe o analiză pe care a solicitat-o pe 30 decembrie Departamentului de Justiție, care i-a prezentat un „dosar de materiale” care rămân clasificate. Trump a declarat că a cerut apoi ca documentele să fie declasificate „în cea mai mare măsură posibilă”.

FBI-ul a considerat că toate materialele ar trebui să rămână clasificate, dar că unele sunt extrem de importante și ar trebui să fie cenzurate. Documentele pentru care a ordonat Trump declasificarea sunt toate celelalte „rămase în dosar”, după cum s-a exprimat președintele.