• Vicepreședinta SUA și viitoare candidată la prezidențiale face o campanie pozitivă și plină de umor.
  • Donald Trump este enervat de râsul Kamalei și o tratează de «nebună», dar lumea s-a săturat de violențe.
  • „Umorul are ceva foarte sincer, ceva îmbietor și asta este foarte dezarmant”, spune o cercetătoare în râs.

Râsul pare să fie o parte intrinsecă a campaniei prezidențiale a Kamalei Harris. Umorul ei se transformă într-o armă destul de utilă, spre supărarea lui Donald Trump, care nu a putut rezista tentației de a aduce în discuție râsul Kamalei Harris.

La un miting recent din Michigan, Trump a numit-o nebună, referindu-se chiar la râsul contracandidatei sale.

Trump își bate joc de Harris atât ca femeie, cât și ca persoană de culoare. Adepții săi online se alătură, răspândind meme insultătoare și videoclipuri false. Dar Harris și echipa ei de campanie au întors situația în favoarea lor. Suporterii i se alătură online, în special pe TikTok, scrie DW.

Recomandări

23 DE ANI DE LA ATACURILE 9/11
A.I. ANALIZEAZĂ DEBATE-UL
TUNELURILE GROAZEI
E OFICIAL!
HARRIS VS. TRUMP
CINE A CÂȘTIGAT DEZBATEREA?

Uneori vedem o Kamala Harris veselă, care poate râde cu poftă de ea însăși, ignoră campaniile urâte și, uneori, răspunde. De exemplu, a spus că în calitate de procuror a trebuit să se ocupe de infractori de tot felul: „Prădători care au abuzat de femei. Escroci care au demolat consumatorii. Trișori care au încălcat regulile pentru propriul câștig. Ascultă-mă când spun că eu cunosc genul lui Donald Trump”.

Umorul poate fi dezarmant, dar este productiv pentru campania democratei?

Harris poate câștiga puncte cu această tactică, împreună cu colegul ei la fel de plin de umor Tim Walz , potrivit cercetătoarei în umor Eva Ullmann. „Campania electorală din SUA nu este doar despre umor. Duo-ul Harris-Walz are o linie politică clară, se pot afirma și au, ambii, un statut înalt. Umorul are ceva foarte sincer și cu picioarele pe pământ, ceva îmbietor și asta este foarte dezarmant”, spune Ullman.

Potrivit cercetătoarei, marele avantaj pe care cei doi îl au față de Trump în ceea ce privește umorul este că „nu sunt nici pe departe la fel de lipsiți de respect și asta pare să se întoarcă împotriva lui Trump și anturajul său, pentru că societatea este sătulă de ură și de această formă de umor”.

Maniera veselă a Kamalei Harris este o formă de comunicare. „În sensul: Uite cum fac, iar dacă vrei, vino la mine și vom face restul împreună”

Când cineva râde în hohote, creierul eliberează neurotransmițători care te fac să te simți bine. Se spune că „Râsul este cel mai bun medicament”, iar oamenii veseli sunt atrăgători.

Însă râsul este genetic: „Nu poți învăța umorul, nu poți să-l joci sau să-l forțezi, pentru că atunci apare fals. Potențialul individual de a dezvolta umorul este înnăscut”, spune un alt cercetător în râs, Michael Titze.

Citește și