• Operațiunea Israelului de salvare a patru ostatici a durat săptămâni de pregătire.
  • Ei au salvat patru ostatici la opt luni după ce au fost răpiți de la festivalul de muzică Nova.
  • Israelul a bombardat puternic centrul Gazei în timpul operațiunii, ucigând peste 200 de palestinieni.

Operațiunea Israelului de salvare a patru ostatici a durat săptămâni de pregătire și a implicat sute de personal, a spus armata sa. Dar misiunea a început cu o urmă de distrugere în centrul Gazei și s-a încheiat cu un carnagiu, potrivit autorităților locale, scrie CNN.

Personalul din armata israeliană, serviciul intern de informații și o unitate specială de poliție au percheziționat sâmbătă două clădiri, aflate la 200 de metri una față de cealaltă, în tabăra de refugiați Nuseirat, unde rapoartele de informații au spus că sunt ținuți ostatici.

Ei au salvat patru ostatici – Noa Argamani, Almog Meir Jan, Andrey Kozlov și Shlomi Ziv – la opt luni după ce au fost răpiți de la festivalul de muzică Nova pe 7 octombrie. Un polițist israelian care făcea parte din unitatea specială de combatere a terorismului a fost ucis în operațiune.

Recomandări

SWIFT ÎȘI SURPRINDE FANII
REEGELE CHARLES SE ÎNTÂLNEȘTE CU HARRY
LUPTELE DIN RAFAH SE ÎNCHEIE
NETANYAHU: BIDEN ASCUNDE ARME
CUM SE SIMTE ORAN DUPĂ IMPLANT
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD

Israelul a bombardat puternic centrul Gazei în timpul operațiunii, ucigând peste 200 de palestinieni și rănind mulți alții, potrivit oficialilor spitalului din Gaza. Dosarele medicale din enclava distrusă de război nu fac diferența între civili și militanții uciși.

„Forțele israeliene s-au pregătit de câteva săptămâni pentru această misiune de salvare. Au urmat un antrenament intensiv”, a declarat contraamiralul din Forțele de Apărare Israelului (IDF), Daniel Hagari, într-o conferință de presă. Operațiunea specială a fost pregătită de câteva săptămâni, iar forțele israeliene s-au pregătit construind modele ale apartamentelor în care erau ținuți ostatici pentru a se antrena, a spus Hagari.

Încercările anterioare de a lansa un astfel de raid fuseseră anulate în ultimul moment „de mai mult de trei sau patru ori”, din cauza condițiilor nefavorabile. Când a sosit momentul, IDF a lansat lovituri preplanificate în Gaza asupra a ceea ce a numit infrastructură militantă, deoarece operațiunea a început sâmbătă în timpul zilei, un moment neobișnuit în care oficialii sperau că le va oferi „elementul surpriză”.

„În timp ce erau sub foc, sub foc în interiorul clădirilor, sub foc la ieșirea din Gaza, forțele noastre ne-au salvat ostaticii”, a spus Hagari. Dar pe terenul din Gaza, palestinienii au descris scene de infern în urma loviturilor care au dus la salvare. Nidal Abdo făcea cumpărături la Nuseirat când a văzut ceea ce a descris ca fiind un „bombardament nebun”.

„[A fost] ceva la care nu am fost niciodată martori înainte, poate 150 de rachete au căzut în mai puțin de 10 minute, în timp ce noi fugeam, mai multe au căzut în piață”, a spus el. „Sunt copii sfâșiați și împrăștiați pe străzi, au șters Nuseirat, este iadul pe pământ.”

Salvarea ostaticilor este rară: aceasta este doar a treia operațiune de succes de acest fel. Caporalul IDF Ori Megidish  a fost salvat în octombrie anul trecut din nordul Gazei. Într-o altă operațiune  din 12 februarie a acestui an, Fernando Marman și Louis Har au fost salvați din sudul Rafah.

Din noiembrie, negocierile intense privind încetarea focului și un acord de schimbare a ostaticilor cu prizonierii palestinieni au ajuns într-un impas. Luna trecută, Israelul a continuat operațiunea la sol în centrul orașului Rafah, în ciuda condamnării internaționale pentru escaladarea sa în orașul Gaza de sud, unde aproximativ 1,3 milioane de palestinieni se adăposteau înainte ca Israelul să-și înceapă operațiunile acolo.

Liderul palestinian Mahmoud Abbas l-a instruit sâmbătă pe reprezentantul Autorității Palestiniene la ONU să solicite o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ceea ce acesta a numit „un masacru îngrozitor” al Israelului la Nuseirat.

„Atacul israelian asupra taberei de la Nuseirat a luat viețile a sute de oameni și a lăsat mulți alții răniți. Președintele Abbas este angajat în comunicări intense cu părțile arabe și internaționale relevante pentru a convoca această sesiune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU”, se arată într-o declarație postată pe X de către misiunea palestiniană de observatori permanente la ONU.

Citește și