• În primul mandat, Ursula von der Leyen a avut 12 femei din cei 27 de comisari.
  • Ursula von der Leyen va avea 4 vicepreședinți executivi.
  • Toate posturile de comisar vor fi anunțate până la finalul săptămânii.

Nominalizările pentru funcțiile de comisari europeni s-au încheiat. Nu a fost ușor, dar partea mai grea abia acum urmează, în următoarele luni fiecare dintre candidați va fi audiat în Parlamentul European.

Cine sunt personajele mai interesante dintre personalitățile nominalizate de statele membre UE?

Este o veste bună pentru Ursula von der Leyen, deși nici pe departe nu s-au adunat atâtea femei printre persoanele nominalizate pentru funcțiile de comisari europeni, numărul lor a crescut oricum.

De exemplu, Bulgaria a fost singura țară care a răspuns solicitării Ursulei von der Leyen de a nominaliza atât un bărbat, cât și o femeie pentru funcția de comisar, lăsând-o pe von der Leyen să aleagă persoana mai potrivită pentru această funcție. Și în România s-a petrecut o schimbare interesantă: dacă până acum favoritul era Victor Negrescu, care părea să fi primit deja această funcție de comisar european, din postările sale pe rețelele de socializare exprimându-și bucuria că a fost ales pentru această funcție, în ultima clipă Ciolacu se pare că și-a schimbat opinia și a venit în întâmpinarea solicitării Ursulei von der Leyen, nominalizând-o pe Roxana Mânzatu, tot din PSD, dar se pare că este totuși o veste bună. Ea este eurodeputată în Parlamentul European, deci este o veste bună.

Recomandări

COLABORAREA E CHEIA
STAI, AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC
TRUMP SE VEDE CU MODI

Și din Belgia a fost nominalizată tot o femeie, Radia Habib, care a fost prezentatoare de televiziune, dar a devenit între timp politician și, iată, a ajuns să fie nominalizată pentru o funcție de comisar european. Dintre marile țări, Franța nu a surprins, președintele Macron nominalizându-l pe Thierry Breton, care este în prezent comisar european pentru piețele interne, și îl propune în continuare pentru această funcție. Ultimul cuvânt în ceea ce privește împărțirea funcțiilor concrete îl va avea Ursula von der Leyen.

Ce urmează acum?

Aceste prognoze sunt foarte relative și nesigure, având în vedere că urmează și audierea din Parlamentul European. Parlamentul European ar putea refuza și respinge anumiți candidați pentru funcțiile de comisari, indiferent de poziția pentru care au fost nominalizați.

De exemplu, comisarul european Oliver Varhelyi, propus de premierul Viktor Orbán din partea Ungariei, este foarte probabil să fie refuzat. Este o persoană controversată în Comisia Europeană și în Parlamentul European, având în vedere gafe multiple și o reputație mai puțin favorabilă. Totuși, refuzul poate afecta și alți candidați nominalizați.

Așadar, nimic nu este sigur până când nu este confirmat oficial.

Citește și