• Zelenski a vizitat zona Sumî, de la frontiera cu regiunea Kursk a Rusiei.
  • Azi, Zelenski și Oleksandr Sîrskii și-au dat întâlnire la Sumî.
  • Până în prezent, ucrainenii stăpânesc 94 de localități din Rusia.
  • Un depozit de petrol din Rusia arde de mai bine de 4 zile.
  • Putin s-a întâlnit cu premierul chinez Li Qiang, la Moscova.

„Nu cred până nu văd” – e motto-ul lui Zelenski – care s-a dus să inspecteze zona de frontieră de unde Ucraina a lansat ofensiva împotriva Rusiei. Președintele Ucrainei și-a dat întâlnire azi cu șeful armatei, Oleksandr Sîrskii, la Sumî – chiar la graniță cu regiunea rusă Kursk.

Până în prezent, ucrainenii au cucerit 94 de localități de pe teritoriul Rusiei – și au luat noi prizonieri din armata rusă. În mai bine de două săptămâni de când a început ofensiva – au murit 31 de civili şi peste 140 au fost răniţi – anunță guvernatorul regiunii Kursk.

De mai bine de 4 zile – focul nu se mai oprește la un depozit de petrol din Rusia, după atacul ucrainenilor cu drone. Imaginile din satelit arată că 14 rezervoare au ars, 4 au fost parțial distruse și doar 16 au mai rămas intacte.

Între timp, Putin a plecat capul doar ca să mai câștige susținători în războiul pe care-l duce. La Kadîrov acasă, ieri, creștinul Putin a pupat Coranul ca pe biblia cea sfântă. Iar azi, Putin l-a primit la Moscova pe premierul chinez. Și-au urat ”la anul și la mulți ani”… de proiecte și planuri comune.

Un soldat rus a dezertat în Ucraina, potrivit Legiunii Libertate pentru Rusia, proiectului „Vreau să trăiesc” şi Serviciului de Informaţii al Apărării din Ucraina. Soldatul dezertor – cu indicativul „Silver” (Argint) – a fost un militar activ pentru unitatea „Storm” înainte de a se oferi voluntar pentru Legiunea Libertate pentru Rusia în timpul „iernii 2024”, a declarat Legiunea, care reuneşte un grup de disidenţi ruşi care luptă pentru Ucraina.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA

„Am vrut să servesc în armată, am depus un jurământ pentru a-mi proteja patria. Patria mea este acolo (în Rusia) şi nimeni nu a atacat-o. Nu am vrut să servesc pentru Rusia în timpul războiului şi nu am vrut să mor pentru Putin”, a spus soldatul.

Evadând din unitatea Storm, Silver „a activat dispozitive explozive” în sediul unităţii, rănind grav comandantul şi mai mulţi ofiţeri superiori, potrivit Legiunii. Legiunea a postat pe canalul său de YouTube un videoclip preluat de la o cameră ascunsă care pretinde că arată operaţiunea. În videoclip sunt văzuţi mai mulţi bărbaţi în uniforme militare înainte ca o explozie să izbucnească, provocând un incendiu.

E ziua 5 de când ucrainenii au atacat un rezervor petrolier din Rostov. De atunci, serviciile speciale nu pot stinge flăcările. Potrivit imaginilor din satelit, după aproape 5 zile, 14 rezervoare cu petrol au ars, 4 sunt parțial distruse, 44 – situație necunoscută. Au rămas întregi deocamdată doar 16.

Putin s-a întâlnit cu premierul chinez Li Qiang, la Moscova: „Planurile şi proiectele comune la scară largă” în domeniile economic şi umanitar vor „continua timp de mulţi ani”.

Djohar Dudaev, lider politic și militar al Cecenie, care a prezis razboiul din Ucraina acum 30 de ani. Ce spunea Dudaev acum aproape 30 de ani: „Ucraina și Rusia se vor confrunta la un moment dat. Atâta timp cât rusismul există, niciodată nu va renunța la ambițiile sale. O maschează sub „lumea slavonă”, Ucraina, Belarus, fostele republici. Nimeni nu vrea să aibă de a face cu Rusia. Așa cum lumea s-a luptat împotriva fascismului, așa se va lupta cu rusismul. Și acest război va escala. În zadar rușii cred că vor speria lumea cu armele lor nucleare. Nu vor speria pe nimeni. Rușii trebuie, fie aduși în lumea civilizată, ori acest stat nu va mai exista ca țară. Rușii sunt goi în fața lumii acum. Toată lumea a văzut ce înseamnă lumea rusă și rusism și cât e de periculos pentru oameni. Ucid civili, care nu sunt protejați, vin și îi omoară, cu artilerie, cu avioane, apoi vin în acele localități și încep furturi și violuri. Scot tot, până la rufele murdare din casă. Rusismul e mai rău decât fascismul, nazism, și toate ideologiile. Cred că e unicul popor de pe pământ care nu crede în nimic, fără spirit, imoral și retardat în comparație cu nivelul de dezvoltare al omenirii. Cecenia e un pretext. Dar asta e esența poporului rus – bolnav de rusism. Au distrus tot, de la grădinițe, până la universități, uzine, nimic nu a rămas. Asta nici măcar nu e cel mai important aspect. Cel mai grav – a fost distrusă încrederea în omenire. Nici poporul rus, nici conducerea lui nu sunt pregătiți să realizeze cât de mult rău au făcut și vor continua să facă. Dacă rușii nu vor conștientiza asta, atunci ar trebui să se gândească că războiul se va întoarce și va veni în casele lor. Și vor arde orașele rusești, dacă nu conștientizează ce fac. Cu flacără albastră. Ei aduc catastrofa în casele lor încurajând conducerea lor criminală de bandiți. Rusia de azi trebuie distrusă. Ori trebuie să devină democratică și o țară a statului de drept, poate nici nu democrație așa cum o înțelegem noi, că e dificil ei să se conducă după astfel de norme, dar cel puțin care respectă drepturile omului și legile. Sau această țară trebuie să dispară de pe harta lumii. Compromisuri nu pot fi.”

Citește și