• Un raport recent arată că producția agricolă va avea o creștere în anul 2024.
  • Consumul de carne de pasăre rămâne în continuare ridicat în UE.
  • Consumul de cereale va înregistra o creștere de aproximativ 3%.

Producția agricolă din UE va avea o creștere în anul 2024, asta arată un raport recent al Comisiei Europene. Cerealele vor înregistra o creștere de aproximativ 3%, în timp ce oferta de lapte va rămâne stabilă. Consumul de carne de pasăre rămâne în continuare ridicat, iar fermierii primesc sprijin pentru tranziția către sustenabilitate.

Cum v-ați adaptat practicile agricole pentru a face față condițiilor meteorologice schimbătoare și cum v-a afectat acest lucru producția?

„Într-adevăr, ultimii ani au fost caracterizați de-o serie de schimbări climatice, printre care cea mai importantă este seceta pedologică, care s-a cronicizat în esență în ultimii 3 ani. Noi ne-am concentrat pe investiții în irigații pentru cultură mare. Am acționat la nivel de fermă, de asemenea am experimentat tehnologia de irigare prin picurare pentru cultura de porumb. S-a dovedit a fi un pariu de succes și l-am extins ca suprafață, iar legume prin picurare și aspersie. Oricum făceam de 15 ani. Am investit de asemenea în stații meteo care ne informează în timp real asupra cantității exacte de apă necesară pentru culturi și a riscurilor de boli și dăunători” a spus Răzvan Prelipcean.

Cum reușiți să vă adaptați noilor tendințe și să faceți față tuturor provocărilor?

„Ca practici agricole am experimentat strict pe anumite parcele. Mi-am dat seama că productivitatea se păstrează, însă scad costurile cu lucrările specifice care se fac toamna și apa se păstrează mai bine în sol deoarece acest tip de lucrări agricole sunt minim invazive, în ceea ce privește pregătirea solului și semănarea culturilor. Urmează în curând să ne decidem să investim propriile echipamente în cadrul fermei noastre, pentru un proiect pe care îl punem pe fonduri europene, iar pe partea de plante l-am gândit cu mai multă atenție ca să adaptăm la aceste condiții, ca să cultivăm doar porumb și soia pe parcelele irigate, iar pe celelalte culturi de toamnă” a declarat fermierul Răzvan Prelipcean pentru Aleph News.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Citește și