• Anturajul îi controlează strâns aparițiile și îi limitează interacțiunile cu presa.
  • Fiecare apariție a președintelui este însoțită de teleprompter.
  • Colaboratorii îi pregătesc un ghid, tipărit cu litere mari și ilustrat cu fotografii.
  • Președintele poartă adidași cu talpă groasă în loc de pantofi și e flancat când se deplasează.

Degradarea sănătății președintelui American Joe Biden a devenit vizibilă, deși Casa Albă face eforturi disperate pentru a disimula acest lucru. Gafele sale s-au multiplicat în ultima vreme.

Imaginile din ultimele luni sunt devastatoare: Biden sprijinindu-se de regele Charles al III-lea în timpul vizitei sale de stat în Regatul Unit, căderea lui pe scena de la Academia Forțelor Aeriene din SUA, aerul pierdut la petrecerea din Juneteenth, sau la Casa Albă, în timp ce toată lumea dansează în jurul lui.
Dar anturajul său îi controlează strâns aparițiile și îi limitează interacțiunile cu presa, publicul sau chiar parlamentarii, alimentând și mai mult suspiciunile.

Jurnalista Olivia Nuzzi vorbește în revista NY despre „o conspirație a tăcerii pentru a-l proteja pe Joe Biden ”. Ea descrie modul în care anturajul președintelui îl ține cu grijă departe de contacte prea lungi cu oameni din afară. „Frica nu este că Biden va spune ceva ce nu ar trebui să spună, ci că vă comunica prin înfățișarea să că nu este cu adevărat acolo”, explică ea.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Cum a fost pus la punct această strategie?

Site-ul politic Axios dezvăluie că colaboratorii lui Biden pregătesc pentru cea mai mică dintre aparițiile sale publice un mic ghid, tipărit cu litere mari și ilustrat cu fotografii, pe care apare traseul precis pe care trebuie să îl parcurgă pentru a ajunge pe podium și indică unde va fi publicul. Fiecare apariție a președintelui este însoțită de teleprompter, folosit chiar și pentru discursuri de câteva minute.

Starea sa de confuzie s-a manifestat nu o dată : l-a confundat pe Macron cu Mitterand, pe Scholz cu Merkel, pe președintele egiptean al-Sissi cu președintele Mexicului și mai recent pe Zelenski pe Putin. De când a căzut pe scara principală a Air Force One, Biden folosește ieșirea din spate a avionului prezidențial. De asemenea, președintele adesea poartă adidași Hoka cu talpă groasă și este înconjurat de un grup de asistenți în timp ce traversează peluza Casei Albe.

Doar un grup mic de prieteni apropiați, familie și colaboratori de lungă durată îl văd cu regularitate pe președinte. Potrivit presei americane, personalul Casei Albe nu are adesea acces la apartamentele prezidențiale.

De când funcționează acest sistem de protecție a președintelui?

A fost pus în aplicare chiar înainte de alegerea sa. În 2020, în timpul campaniei prezidențiale, în plină pandemie de Covid-19, anturajul lui Biden pusese în aplicare un protocol foarte strict pentru a-l proteja pe candidatul democrat, în vârstă de deja 78 de ani, de contagiune. Biden și-a făcut majoritatea intervențiilor din subsolul reședinței sale, prin video sau prin Zoom.

Acest sistem a rămas în mare parte în vigoare când a fost instalat la Casa Albă în ciuda sfârșitului pandemiei și a permis până în ultimele săptămâni ascunderea parțiala a declinul fizic al președintelui.

Este un sistem rodat. Paralizia lui Woodrow Wilson, a fost ascunsă de soția sa Edith, care a semnat actele oficiale în locul său; la fel poliomielita lui Franklin D. Roosevelt, care nu a apărut niciodată în scaunul cu rotile de care era legat; boala Addison, de care suferea John F. Kennedy, sau boala Alzheimer, care l-a afectat pe Ronald Reagan în timpul celui de-al doilea mandat au fost de asemenea ascunse.

Citește și