• Pedro Sánchez este unul dintre liderii care ar putea patenta această metodă de alegeri anticipate.
  • Donald Tusk a spus că o posibilă victorie a extremei drepte în Franța este foarte periculoasă pentru Franța și Europa.
  • Giorgia Meloni, premierul italian, a spus că alegătorii au pierdut teama și nu mai demonizează extrema dreaptă.

Ce spun liderii europeni despre alegerile din Franța

Poziția multor lideri europeni, în special, este de șoc și consternare, după ce au văzut rezultatele în primul tur.

În Marea Britanie, Keir Starmer a spus că rezultatele ne arată clar că politicienii trebuie să abordeze problemele care îi afectează pe votanți dintr-o altă perspectivă. Au existat apeluri pentru securitatea Europei din partea lui Donald Tusk, care a spus că o posibilă victorie a extremei drepte în Franța este foarte periculoasă pentru Franța și Europa, mai ales din cauza posibilei influențe rusești în unele partide de extremă dreapta din Europa.

Pedro Sánchez este unul dintre liderii care ar putea patenta această metodă de alegeri anticipate, care dau rezultate bune pentru cei aflați la guvernare, mai ales în situații de criză. El a făcut același lucru anul trecut. Deși situația nu este similară, a reușit totuși să își salveze guvernarea și să rămână la putere.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Ce spune Germania

Nici Germania nu a privit cu indiferență situația din Franța, unde partidul lui Marine Le Pen era primul în sondaje. Annalena Baerbock, ministrul german de externe, a spus că nimeni nu poate fi indiferent și că trebuie să menținem linia de colaborare cu Franța. Germania era extrem de îngrijorată de ascensiunea extremei drepte, mai ales că Germania și Franța sunt la baza fondării Uniunii Europene, creată după al Doilea Război Mondial tocmai pentru a evita tragedii similare. Germania și Franța au reușit să dezvolte relații strânse, inclusiv proiecte comune de apărare. Participarea și comunicarea lor sunt esențiale în cadrul Uniunii Europene și în NATO. Schimbările politice din Franța ar fi însemnat un dezastru pentru această alianță și pentru coeziunea care ne asigură stabilitatea europeană.

Au fost și mesaje pozitive înaintea acestor rezultate. Giorgia Meloni, premierul italian, a spus că alegătorii au pierdut teama și nu mai demonizează extrema dreaptă. Ministrul israelian pentru diaspora a spus că ar fi excelent pentru Israel dacă Le Pen ar câștiga alegerile, deoarece poziția partidului său față de Hamas ar fi mult mai fermă.

Citește și