• Alegerile se vor decide în Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, Carolina de Nord, Arizona și Nevada.
  • Voturile alegătorilor nehotărâți și participarea la vot vor fi cruciale.
  • Cele 7 state swing asigură 93 din voturile Colegiului Electoral.

Alegerile din SUA vor avea loc pentru o lună și aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru a alege între vicepreședinta democrată Kamala Harris și fostul președinte republican Donald Trump. Într-o cursă strânsă, doar câteva state numite „swing” vor decide soarta viitorului președinte al Statelor Unite.

Cum influențează „swing states” rezultatul alegerilor din SUA

Statele swing sunt esențiale în alegerile din SUA deoarece, spre deosebire de majoritatea statelor care votează ferm pentru democrați sau republicani, acestea pot oscila între cele două partide. În 2024, cele 7 state swing – Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, Carolina de Nord, Arizona și Nevada – decid rezultatul alegerilor. Aceste state reprezintă 93 din cele 538 de voturi ale Colegiului Electoral, reprezentând doar 18% din populație, însă dețin un rol cheie în determinarea câștigătorului.

Cât de importanți sunt alegătorii nehotărâți la alegerile din noiembrie

Alegătorii nehotărâți reprezintă doar 3% dintre alegătorii probabili în swing states, dar pot înclina balanța alegerilor. Acest grup divers include bărbați sindicaliști, conservatori din suburbii, hispanici preocupați de costul vieții și tineri sceptici față de vârsta lui Joe Biden. De asemenea, multe femei, de toate orientările politice, sunt motivate de probleme precum dreptul la avort. Alegătorii nehotărâți pot avea o influență majoră asupra rezultatelor finale, iar cele două campanii încearcă să îi atragă de partea lor.

Recomandări

CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER
HARRIS LA TV

Care sunt cele mai mari provocări pentru cele doi candidați în „swing states”

În fiecare stat swing, campaniile se concentrează pe probleme specifice și strategii de mobilizare a votanților:

  • Pennsylvania: Crucială pentru democrați, Harris trebuie să mențină suportul în orașele mari și să reducă pierderile în zonele rurale.
  • Michigan: Disputa privind locurile de muncă în sectorul auto și atitudinile față de războiul din Gaza pot afecta rezultatul.
  • Wisconsin: Harris se bazează pe votanții din zonele urbane și pe sindicate, în timp ce Trump încearcă să câștige în zonele rurale.
  • Georgia și Carolina de Nord: Harris câștigă suport în orașele mari și în rândul afro-americanilor, în timp ce Trump își menține poziția în zonele conservatoare.
  • Arizona și Nevada: Problemele privind imigrația și economia sunt în centrul atenției, iar rezultatul ar putea depinde de votul comunității hispanice și de mobilizarea votanților democrați.

Citește și