• PSD a câștigat 24 Consilii Județene, PNL – 11, UDMR – 4, PSD/PNL 2.
  • Rezultate parțiale: În București, ADU are cel mai bun procent pentru CMB, 27,3%.
  • PNL păstrează județele din Ardeal, Iași și Constanța, pierde Suceava.
  • Coaliția PSD/PNL câștigă Consiliile Județene din Timiș și Ilfov.
  • PNL pierde Consiliul Județean și primăria la Județean și primăria la Suceava.

E luptă strânsă pentru Consiliul General al Municipiului București. Potrivit rezultatelor provizorii, neoficiale, BEC nu a reușit până acum să centralizeze datele, Alianța Dreapta Unită are cel mai bun rezultat, 27,3%, iar PSD 26,5%. Cu 12,5% PNL este pe locul al treilea.

Este colorată în roșu. PSD a câștigat consiliile în 24 de județe. Sunt cu patru mai mult decât la alegerile de acum patru ani, Vrancea, Caraș-Severin, Maramureș, Neamț și Suceava. La Botoșani, situația este la limită, diferența în favoarea PSD este de 0,18%. PNL are 11 județe, a reușit să-și păstreze Ardealul, unde a câștigat la Cluj, Bihor, Arad, Alba, Sălaj, Sibiu și Brașov. Are și cel mai important județ al Moldovei, Iași, și are și Constanța. UDMR are, fără surpriză, județe cu populație maghiară numeroasă: Satu Mare, Mureș, Harghita și Covasna. Iar în coaliție, acolo unde au candidat împreună, PSD și PNL au câștigat. Vorbim de Timiș, care va fi condus de pesedistul Alfred Simonis și Ilfov, care rămâne la Hubert Thuma, de la PNL.

Care au fost marile surprize?

Pentru PSD, pierderea orașului Slatina. În fieful secretarului general al partidului, chiar dacă consiliul județean a rămas la PSD, orașul Slatina a trecut la PNL, primarul va fi Mario de Mezzo. Pentru PNL, surpriza vine de la Suceava, unde Gheorghe Flutur a pierdut președinția Consiliului județean, pe care îl conducea din 2012, în fața candidatului de la PSD, Gheorghe Șoldan.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

PNL a pierdut și primăria din Suceava, primar va fi fostul manager al spitalului, Vasile Râmbu. Altfel, baronii locali stau bine mersi, PSD are nouă președinți de consiliu județean la al treilea mandat consecutiv, PNL are cinci și UDMR are 4. Campion absolut este penelistul Ion Dumitrel de la Alba, la al șaselea mandat.

Citește și