• Zelenski a devenit mai dur și mai puțin tolerant.
  • Invazia Rusiei l-a forțat să intre în acțiuni mai decisive.
  • Provocările cresc în 2024, pe măsură ce Rusia câștigă teritoriu.
  • Liderul lucrează din greu pentru a menține sprijinul internațional.

Bărbatul de 46 de ani a spus că ambiția sa când a fost ales în 2019 a fost să ajute Ucraina să devină o democrație modernă, asta înainte ca această misiune să fie spulberată de invazia Rusiei din 2022. „Tot ce îmi doream în urmă cu cinci ani era o țară liberală, cu o economie liberală”, a declarat Zelenski, scrie Reuters.

Săptămâna aceasta, în schimb, el și-a declarat dorința de a-l ucide pe președintele rus Vladimir Putin, în timp ce și-a exprimat furia și angoasa față de un atac aerian care a lovit cel mai mare spital de copii din Ucraina. Zelenski înrăit de război, i-a îndemnat pe liderii occidentali să acționeze la Summit-ul NATO de la Washington în ultimele zile.

Zelenski cel care a fost ales ca președinte la Kiev în 2019, purtând un costum elegant, adaptat corpului său subțire, a fost înlocuit cu o siluetă mult mai bătrână, mai masivă și plină de gândire, îmbrăcată în mod obișnuit în haine paramilitare, cu cearcăne sub ochi. Zelenski s-a îndepărtat în mare măsură de întrebările despre el însuși în interviul acordat Reuters, concentrându-se în schimb pe profundele sale frustrări față de unii dintre aliații Ucrainei din timpul războiului și revenind la mesajul său central: Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a ajuta.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Reuters a vorbit cu opt oficiali actuali și foști ucraineni și străini care au lucrat cu Zelenski, precum și cu câțiva prieteni și colegi din trecutul său. Ei creionează portretul unui lider care a devenit mai dur și mai hotărât, mai puțin tolerant la greșeli și chiar predispus la paranoia, în timp ce face față stresului și oboselii non-stop. „Acesta este un regim lipsit de somn”, a spus fostul Ministru al Apărării al lui Zelenski, Oleksii Reznikov, adăugând că președintele era adesea în mișcare prin Ucraina și avea o „geantă specială” cu haine de schimb și o periuță de dinți, pentru că deseori nu știa unde își va petrece noaptea.

„Aceasta este viața de zi cu zi a președintelui – somnul întrerupt. Sunt consultări pe timp de noapte și se adresează parlamentelor, senatelor… indiferent de oră”, a spus Reznikov. „Este în modul de stres 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână – este un maraton fără sfârșit”. Există puțină toleranță pentru cei prost pregătiți. Zelenski le va ordona oficialilor și consilierilor să iasă din sală dacă consideră că nu sunt pe deplin pregătiți, potrivit unui membru al echipei sale, care a povestit cum președintele și-a concediat consilierii, frustrat, în timpul unei întâlniri de la începutul acestui an. „Dacă vede că oamenii nu sunt pregătiți sau se contrazic, va spune, pleacă de aici. Nu am timp pentru asta”, a spus un membru al echipei care a fost prezent la întâlnire și care a cerut anonimatul.

Mulți dintre cei intervievați au spus că au fost impresionați de rezistența mentală a lui Zelenski și de capacitatea sa de a face față rolului său de președinte al Ucrainei, comandant șef în timpul războiului și punte către lume. „Memoria lui este de o putere uriașă. Păstrează o cantitate mare de informații în cap, înțelege foarte repede detalii și nuanțe”, a spus Reznikov. „Acest dar i-a accelerat stăpânirea rapidă a limbii engleze – l-am urmărit”. Fostul Ministru Reznikov, care a fost demis de Zelenski în septembrie 2023 după scandaluri de corupție din Ministerul său, a respins orice sugestie că un fost comediant de televiziune cu experiență geopolitică redusă ar putea prelua puterea Rusiei lui Vladimir Putin. „Aș aplica citatul lui Mark Twain președintelui Zelenskiy”, a adăugat el: „Nu este dimensiunea câinelui în luptă; este dimensiunea luptei în câine”.

În același timp, Zelenski a devenit din ce în ce mai „paranoic” cu privire la suspectele încercări rusești de a-l asasina și de a destabiliza conducerea Ucrainei, potrivit unui înalt oficial european care a purtat discuții cu liderul.„Și pe bună dreptate”, a adăugat oficialul.

Apelurile grave ale lui Zelenski la Summit-ul NATO de săptămâna aceasta prezintă un contrapunct dur la schițele de comedie care au dus publicul în urlete de râs în anii trecuți. Un clip pe YouTube din 2016 îl arată pe viitorul lider al Ucrainei stând în spatele unui pian, cu pantalonii în jurul gleznelor, „cântând” melodii, în ciuda faptului că mâinile nu sunt aproape de pian, spre bucuria mulțimii. „Desigur că s-a schimbat în ultimii cinci ani”, a spus Andriy Shaykan, care a studiat cu Zelenski la Institutul Economic Kryvyi Rih între anii 1995 și 2000.

„A îmbătrânit, ca o persoană asupra căreia i se pune o povară incredibilă; câteva ore pe noapte Acea presiune uriașă – se vede.”Zelenski a crescut în anii 1990 în Kryvyi Rih, un oraș producator de oțel din centrul Ucrainei, care a fost mistuit de tulburările economice și de criminalitatea rampantă după destrămarea Uniunii Sovietice. Și-a găsit nișa în divertisment, construind o trupă de comedie de succes – numită Kvartal 95 după cartierul său natal – care a câștigat emisiunea de talente KVN rusă populară în fosta regiune sovietică. În 2015, Zelenski a jucat într-un nou sitcom TV „Servant of the People”, jucând un profesor de școală cinstit care devine președinte ucrainean. Rolul a lovit o coardă sensibilă pentru ucrainenii sătui de greșeala post-sovietică și, într-un caz extraordinar de viață care imita arta.

Artem Gagarin, un scriitor pentru Kvartal 95, recunoaște că a fost nedumerit când fostul său șef a decis să candideze pentru o funcție. „Era cel mai bun comediant al Ucrainei, practic cel mai bun om de afaceri dintr-un spectacol. De ce avea nevoie de asta?” După cinci ani, el spune că este recunoscător că Zelenski a ales calea pe care a făcut-o, deoarece s-a dovedit a fi un lider natural.— Altfel, unde am fi acum?

Zelenski cu siguranță nu este iubit universal. Gradul său de aprobare publică, care a crescut la 90% în 2022, după invazia, în timp ce ucrainenii s-au adunat în jurul drapelului, a fost târât în ​​jos de oboseala de război, un impuls nepopular de recrutare, demiterea unui general respectat și perspectivele sumbre pe câmpul de luptă care au văzut Rusia avansând încet în est în ultimele luni.

Un președinte ales pentru a drena mlaștina instituțională într-o expresie feroce a democrației ucrainene a devenit conducătorul unei țări sub legea marțială. Principalii rivali politici ai lui Zelenski au fost excluși de la luarea deciziilor cheie cu privire la chestiuni precum strategia militară, guvernanța și relațiile internaționale de-a lungul războiului și mulți ucraineni obișnuiți și-au exprimat neliniștea față de concentrarea puterii în mâinile echipei sale. „Oamenii nu-l percep acum ca înainte, ca un politician anti-establishment, un fost comedian”, a declarat Anton Hrushetskyi, directorul executiv al sondajului KIIS din Kiev. „Ei îl văd ca pe un lider militar și toate glumele din trecut, oamenii le lasă în trecut”.

Aprobarea publică a lui Zelenski s-a stabilizat la aproximativ 60%, ceea ce este „mai mare, având în vedere situația generală dificilă” a unui război care se prelungește fără sfârșit, a adăugat Hrushetskyi. Reprezentantul SUA Michael McCaul, președintele republican al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei, care s-a întâlnit cu Zelenski de mai multe ori în Ucraina și la Washington, a declarat pentru Reuters că a devenit un lider inspirațional în timpul războiului. Acest proces a început când el a refuzat să fie evacuat de Occident la începutul războiului, în timp ce trupele ruse au atacat Kievul, a spus McCaul. „Zelenskiy este întotdeauna serios și ajunge la obiect”, a adăugat el. „Îmi amintesc că m-am întâlnit cu el și cu generalii lui și mi-au dat o listă cu armele pe care le doreau”.

În ciuda faptului că are susținători precum McCaul și președintele american Joe Biden, Zelenski s-a străduit să păstreze atenția globală pentru situația dificilă a Ucrainei de când a izbucnit războiul Israel-Hamas în octombrie anul trecut. Apelurile sale persistente pentru mai mult ajutor occidental sunt adesea impregnate de o indignare morală pe care Ucraina o plătește cu sânge pentru a apăra lumea democratică de Rusia. „Repetă de 15 ori ceea ce are nevoie, că trebuie să facem mai mult sau să ne confruntăm cu consecințele, și nu-i dă drumul”, a spus înalt oficial european. Liderul ucrainean a devenit din ce în ce mai frustrat de națiunile occidentale, potrivit unui al doilea oficial european care a spus că ar fi bine sfătuit să „calce cu atenție” pentru a evita înstrăinarea aliaților atât de necesari.

La întâlniri și convorbiri telefonice cu oficiali străini, Zelenski transmite același mesaj, susținându-și fără încetare cauza, au declarat doi oficiali europeni pentru Reuters. Mai recent, într-o schimbare subtilă, dar notabilă, de accent de la un Summit din Elveția organizat pentru a obține sprijin internațional și a izola Rusia, el a subliniat necesitatea urgentă a unei rezoluții echitabile a războiului și a vorbit despre un al doilea Summit la sfârșitul acestui an, care ar putea include un reprezentant de la Moscova. „Nu vrem să prelungim acest război și trebuie să ajungem la o pace justă cât mai curând posibil”, a spus el la Kiev, după discuțiile cu președintele Sloveniei din 28 iunie. Încercând să intensifice presiunea asupra NATO în drumul său spre Summit-ul de la Vilnius de anul trecut, Zelenski a atacat alianța militară spunând că este „absurd” că nu a reușit să ofere Ucrainei un calendar clar pentru aderarea acesteia.

La Washington în această săptămână, cu acel obiectiv încă evaziv, conducerea ucraineană a fost mai puțin abrazivă, șeful său de cabinet spunând că este mulțumit de rezultatul său. Zelenski însuși a alungat întrebările despre modul în care s-a comportat ca lider al Ucrainei în circumstanțe excepționale. „Nu pot să-mi evaluez activitatea, cred că nu este foarte etică”, a spus el în interviul acordat Reuters la biroul său din centrul Kievului, pentru a marca cinci ani la putere.„Sunt mândru că sunt președintele Ucrainei – aceasta este atitudinea mea față de toți acești cinci ani”.

Citește și