• Studiul a analizat 20.000 de parlamentari din 97 de țări.
  • Ucraina conduce cu cel mai mare număr de PhD-uri în parlament.
  • 78% dintre parlamentari au studii universitare, 40% postuniversitare.

Parlamentele din lume devin tot mai școlite, dar nu tot mai eficiente. Studiile recente arată că elitele educaționale domină politica globală, iar țara care are cei mai mulți parlamentari cu diplomă, este Ucraina.

Ce arată studiile despre educația politicienilor la nivel global?

Studiile recente dezvăluie că 78% dintre parlamentari, la nivel global, au cel puțin o diplomă universitară, iar 40% au studii postuniversitare. Ucraina se remarcă prin cel mai mare procent de parlamentari cu doctorate—aproape un sfert dintre aceștia au PhD-uri. SUA și Coreea de Sud se află, de asemenea, în topul țărilor cu cei mai educați politicieni. Pe de altă parte, țări precum Italia, Norvegia și Marea Britanie au un procent semnificativ de politicieni cu educație de nivel secundar sau mai puțin. Spre exemplu, în Marea Britanie, Sir Lindsay Hoyle, speaker al Camerei Comunelor, nu are studii universitare. România ocupa un onorabil loc 9 în clasamentul parlamentarilor cu studii superioare.

Ce domenii de studiu predomină printre politicienii din diferite regiuni?

În America de Nord și America Latină, majoritatea parlamentarilor au studii în drept. În țările nordice, predomină absolvenții de științe sociale, cum ar fi economia. Alegătorii africani preferă politicienii cu studii în afaceri, iar britanicii sunt excepționali prin numărul mare de parlamentari cu diplome în arte și științe umaniste, cum ar fi istoria sau clasicismul.

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Italia, SUA și Brazilia, pe de altă parte, combină aceste domenii cu un procent notabil de absolvenți STEM.

Cum a fost realizat studiul privind educația parlamentarilor?

Primul studiu, realizat de cercetători din șase universități, a colectat date biografice despre aproape 20.000 de parlamentari din 97 de țări între 2015 și 2017. A inclus doar țări cu populații de peste 2 milioane și unde datele a cel puțin 90% dintre parlamentari au fost disponibile. Au fost analizate diplomele de licență, masterat și doctorat, reflectând un nivel ridicat de educație comparativ cu populația generală. Cel de-al doilea studiu, realizat în 2023, a evaluat 6.000 de parlamentari din 30 de țări, cu focus pe domeniile lor de studiu, pentru a identifica preferințele regionale.

Citește și