• Japonia a votat o nouă lege prin care familiile care fac copii sunt sprijinite financiar.
  • În 2023 s-au născut în România cei mai puțini copii din 1930 încoace.
  • Cuplurile infertile vor putea beneficia de sprijin de până la 15.000 de lei din partea statului.
  • Toţi taţii salariați din România vor primi concediu parental, extins de la 5 la 10 zile.

Japonia ia măsuri după ce rata natalității a scăzut drastic în ultimii zeci de ani. Parlamentul a votat o nouă lege prin care extinde alocațiile pentru copii și crește concediul parental. Rata fertilității din Japonia a scăzut anul trecut la cel mai mic nivel din 1947 până în prezent. Noi stăm și mai rău. În 2023 am avut cel mai mic număr de nașteri din 1930 încoace.

Acum o săptămână a fost votată lege care extinde durata actuală a concediului parental, de la cinci zile la 10 zile lucrătoare pentru toți tații care sunt salariați. Tot în urmă cu aproximativ o săptămână, Guvernul a aprobat programul FIV 2, prin care cuplurile infertile care doresc să aibă copii vor putea beneficia de sprijin de până la 15.000 de lei din parte statului pentru asigurarea medicamentelor şi procedurilor de specialitate în ţară. Ajutorul va fi acordat unui număr de maxim 10.000 de beneficiari, asta în contextul în care nevoia este mult mai mare: 1 din 5 cupluri din România este infertil.

În ceea ce privește alocațiile, au mai crescut, dar nu cu mult. Din martie 2024 au crescut de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale, iar cei mai mici de 2 ani primesc o alocație de primi o alocație de 719 lei.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA

România se află pe locul doi în ceea ce privește concediul parental (92 de săptămâni de concediu plătit integral al nivel mondial). Tot România, urmată de Estonia acordă cel mai lung concediu de maternitate.

Citește și