• Cuprul este „noul petrol”, arată un raport al băncii americane Goldman Sachs
  • Cuprul ajută la crearea, depozitatea și distribuirea energiei verzi
  • În 2025, o tonă de cupru ar putea costa 15.000 de dolari. Acum costă 9.000 de dolari
  • Cuprul mai este folosit și în crearea bateriilor pentru mașini electrice

Cuprul este „noul petrol”, arată un raport al băncii americane Goldman Sachs. Acesta ajută la crearea, depozitatea și distribuirea energiei verzi. Specialiștii văd un viitor strălucit în acest sens.

Cum va fi folosit cuprul pentru a crea energie verde

Cuprul va fi folosit în următorii ani în procesul de decarbonizare și înlocuire a petrolului cu alte surse regenerabile de energie, dar în acest moment piața se confruntă cu o criză a aprovizionării. De aceea, specialiștii de la Goldman Sachs spun că până în 2025 o tonă ar putea valora 15.000 de dolari, în loc de 9.000 de dolari cât este acum.

Din cauza pandemiei producția globală de cupru a scăzut cu 2,6% anul trecut. Dar experții așteaptă o crește în 2021 de 5,6%.

Recomandări

CÂT DE SMART E ORAȘUL TĂU
ELEVI MULȚI, PROFI PUȚINI
ÎNCARCI EV-UL ÎN 5 MIN
MILTON AMENINȚĂ FLORIDA
INOVAȚIE LA WIMBLEDON
TIMBERLAKE VINE LA EC

Care sunt cei mai mari producători de cupru din lume

Cei mai mari producători de cupru din lume sunt Chile, cu 5,6 milioane de tone în 2019 și Peru, cu 2,4 milioane de tone tot în 2019.

La noi, compania de stat CupruMin are cu ce se lăuda. Potrivit unui raport de activitate, firma a reușit să ajungă în 2019 la peste 9.000 de tone de cupru produs, cu 2.000 mai multe decât în 2016. Și totul, datorită dezvoltării carierei și a retehnologizării proceselor de lucru. Pe de altă parte, și la Roșia Poieni, unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur și cupru din Europa, sunt extrase anual 5.000 de tone de cupru.