• Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 pe scara Richter a avut loc vineri, în apropierea orașului turc Izmir și a insulei Samosdin Grecia
  • Cel puțin 30 de persoane au fost ucise în urma seismului devastator
  • Operațiunile de salvare din Turcia continuă
  • Au fost înregistrate în total peste 570 de replici

Update 21.00 O mamă ș trei copii au fost salvați de sub dărâmături după 18 ore

O mamă și cei trei copii ai săi au fost scoși de sub dărâmături după 18 ore. Clădirea în care se aflau s-a prăbușit în orașul Izmir în urma cutremurul de vineri.

Din nefericire, unul dintre copii a murit la spital. Este una dintre cele 37 de victime înregistrate după seism: 35 în Turcia și 2 în Grecia.

Salvatorii încearcă să-l salveze și pe cel de-al patrulea copil, care este încă prins sub dărâmături.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Update 17.00. Bilanțul deceselor a fost actualizat: 28 de morți în Turcia și 2 morți în Grecia

Potrivit celor mai recente informații, un total de 28 de cetățeni și-au pierdut viața în Turcia, unul dintre ei în urma înecului; 885 de cetățeni au fost răniți. 9 din 17 clădiri în care se desfășoară activități de căutare și salvare în İzmir au fost finalizate. Lucrările continuă în restul de 8 clădiri.

5.520 de angajați, 20 de câini de căutare și salvare și 875 vehicule din AFAD, JAK, ONG-uri și municipalități au fost repartizați pentru activitățile de căutare și salvare aflate în desfășurare în regiune.

În Grecia, cel puțin 2 persoane și-au pierdut viața în urma cutremurului de vineri.

Update 12.40. Recep Erdogan va susține o conferință de presă

În Izmir, oraşul afectat cel mai grav de seism, salvatorii caută în continuare victimele prinse sub dărâmături.

Îți reamintesc, Turcia este situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit nord-vestul țării și a ucis peste 17.000 de oameni, dintre care o mie în Istanbul. Iar în 2011, un cutremur de 7,1 pe scara Richter s-a produs în provincia Van, ucigând peste 600 de oameni.

În scurt timp, președintele Turciei, Recep Erdogn va avea o conferință de presă.

Update 12.25. Încă două femei și o pisică au fost scoase de sub dărâmături

Echipele de salvare au scos de sub dărâmături, după ore bune de săpături, încă două femei. Una în vârstă de 53 de ani și alta de 35.

Ele se aflau în momentul cutremurului, într-o clădire cu două etaje care s-a prăbușit complet. Și nu e singura veste bună. Dintr-o altă clădire prăbușită, salvatorii au reușit să scoată o pisică.

Update 11.40. Bilanţul persoanelor decedate în Turcia a crescut

Numărul persoanelor decedate a crescut la 27. Imaginile apărute în mediul online și TV arată o muncă delicată pentru salvarea oamenilor de sub dărâmături.

Operaţiunile de căutare şi salvare au fost finalizate în opt clădiri şi sunt în curs în alte nouă locaţii, au spus oficialii.

Update 11.00. Continuă căutările în 8 clădiri, în speranța că vor mai fi găsiți oameni în viață

Ștefan Ionescu, corespondent Aleph News, îți spune cum decurg operațiunile și dacă sunt șanse să mai fie găsiți oameni în viață.

„Bilanțul nu este unul final. După cutremur au fost înregistrate peste 470 de replici. S-au încheiat căutările în jumătate din clădirile afectate. Se continuă căutările în opt clădiri, în speranța că vor mai fi găsiți oameni în viață. 435 de răniți sunt în continuare în spitale. 364 au primit îngrijiri și au fost lăsați să plece acasă, iar 25 de oameni sunt la terapie intensivă“.

Update 7.20. 3 persoane au fost arestate în Turcia

Trei persoane au fost arestate în Turcia pentru declarații generatoare de panică în legătură cu cutremurul, inclusiv prin rețelele sociale.

16 persoane sunt investigate.

Update 7.00. 26 de persoane au murit, iar cel puțin 804 sunt rănite

Cel puțin 26 de persoane au fost ucise în Turcia și Grecia, după ce un puternic cutremur a lovit Marea Egee vineri după-amiază, provocând prăbușirea a zeci de clădiri. Autoritățile l-au numit un „mini tsunami“, scrie CNN.

Autoritățile au anunțat că 24 de persoane au fost ucise în zonele de coastă din vestul Turciei, în timp ce doi adolescenți – un băiat și o fată – au murit pe insula greacă Samos după ce un zid s-a prăbușit peste ei.

În Turcia, cel puțin 20 de clădiri au fost distruse doar în orașul Izmir, a spus primarul Tunc Soyer. Imaginile au arătat vehicule zdrobite sub clădiri și oameni care sapă printre dărâmături în căutarea supraviețuitorilor.

Cel puțin 804 persoane au fost rănite în Turcia, în timp ce zeci de oameni au fost salvați de echipele de salvare cu ajutorul excavatoarelor și elicopterelor.

Au fost înregistrate în total 196 de replici, dintre care 23 au avut o magnitudine de peste 4,0. Operațiunile de căutare și salvare continuă în 17 clădiri, dintre care patru s-au prăbușit, a declarat Murat Kurum, ministrul Mediului şi Urbanizării. Mii de oameni muncesc în continuare cu speranța că vor reuşi să îi scoată teferi de sub dărâmături pe cei care au fost înghiţiţi de blocurile de beton de la Izmir.

Turcia este situată la intersecţia mai multor plăci tectonice, iar cutremurele nu sunt un lucru rar acolo. Te întrebi cum fac faţă? Află că sunt mereu pregătiţi şi în alertă, iar Inspectortul pentru Servicii de urgenţă se moblizează rapid.

Gunay are 14 ani, iar salvatorii au reuşit să vorbească cu ea în timp ce, strat după strat, molozul era îndepărtat ca să fie adus la lumină. După aproape nouă ore de la cutremur a fost adusă la suprafaţă.

În ciuda eforturilor echipelor de urgenţă, operaţiunea este una de durată şi este minuţioasă. Vezi pereţi dărâmaţi şi fier beton tăiat cu flexul, dar totul este făcut cu cea mai mare grijă şi atenţie la cel mai mic semn de viaţă. Sunt şi 20 de câini special dresaţi pentru astfel de operaţiuni. Mama lui Asli Taner speră să o regăsească în viaţă.

Salvatorii s-au mobilizat rapid şi au reuşit să scoată zeci de oameni la lumină încă din primele ore de după cutremur. Iar fiecare viaţă salvată a fost sărbătorită ca o victorie.

Ştiu că şi tu te gândeşti care ar fi mobilizarea la noi în cazul unui cutremur major şi cum ne-am mobiliza. Află că, pe lângă miile de angajaţi ai guvernului, antrenaţi să facă asta, au fost şi sute de voluntari la Izmir. Şi ca să îţi mai faci o idee asupra a ceea ce înseamnă organizarea lor, pentru cei care au rămas fără adăpost au fost deschise moscheile din oraş şi hipodromul. Peste 3000 de corturi, aproape 11.000 de paturi de campanie, perne, lenjerii de pat şi peste 16.000 de pături au fost trimise la Izmir. Sunt cinci vehicule care asigură hrana şi cinci bucătării mobile trimise deja, pentru a-i hrăni pe sinistraţi.