• „Cei care observă că nu s-a făcut reformă au dreptate.(…) Am discutat cu premierul Cîțu această problemă. Trebuie să ne asigurăm că tot aparatul coaliției funcționează”
  • „Nu-mi cereți mie socoteală pe cine a pus PNL pe listă. (…) La Iași, USR PLUS este în opoziție față de PNL”
  • „Eu am salariul de europarlamentar: 6000 și ceva de euro pe lună”

„Cei care observă că nu s-a făcut reformă au dreptate. Lucrurile funcționează greu în coaliție, este rezistență. Alegerile interne din partide nu ajută. (…)”, a spus Dacian Cioloș, la emisiunea „OFF/ON THE RECORD”, difuzată duminică de Aleph News.

Când va fi aprobat PNRR-ul României?

Sorina Matei: Ați vorbit de PNRR. Comisia Europeană deja a aprobat planul pentru 12 state dar nu și pentru România. Când credeți că planul pentru România va fi aprobat?

Dacian Cioloș: Nici nu cred că sunt încă 12 state, sunt 12 state care au trecut deja de primul filtru și Comisia urmează să le aprobe. S-a aprobat pentru Spania, pentru Portugalia din câte știu urmează în săptămânile următoare să mai fie aprobate și altele și așa se vă întâmplă până în toamnă. Important acum nu e clasamentul cine are aprobat pogramul primul ci consistența acestui program, să fie acolo masuri pe care chiar să le putem aplica, să nu punem reforme pe care nu o să le facem pentru că ne blocăm singuri accesul la fonduri. Știu că guvernul României, ministerul investițiilor și fondurilor europene e în contact cu CE pentru ultimele clarificări, sunt semnale pozitive pentru alocarea mare pe care am cerut-o pentru transporturi, investiții în infrastructura de transport. Inițial erau discuții dacă o să accepte comisia o alocare atât de mare pentru că în marile state europene s-a cam construit infrastructura de transport și comisia nu a mai pus bani pentru asta. Sunt semnale pozitive că alocarea pe care a cerut-o România va fi acceptată la fel pentru educație avem alocare importantă care e concentrată și pe infrastructura în educație, dar dincolo de aceste investiții care sunt foarte importante pentru că ele să poată fi realizate e important să ne asigurăm că putem pune în aplicare reformele pe care le-am promis și aici sunt eu îngrijorat. Voi urmări foarte atent ce se întâmplă și în calitate de co președinte al USR Plus cred că asta e testul pe care noi va trebui să îl trecem ca și coaliție și mai ales noi ca USR Plus. Să ne asigurăm că acele reforme pe care le-am promis chiar le putem face pentru că avem nevoie de ele, nu doar ca să funcționeze mai bine statul dar dacă nu le facem atunci riscăm să nu putem avea acces la fondurile acestea.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Unde sunt reformele promise?

Dacian Cioloș: Cei care așteaptă reforma și observa că nu s-a întâmplat au dreptate. Lucrurile funcționează greoi în coliție când vorbim de reforme, există tot felul de rezistențe. Faptul că avem acum alegeri și campanii interne și în PNL și în USR Plus nu ajută, cel puțin pe partea USR Plus pot să vă spun că toate discuțiile pe care le avem legat de pregătirea alegerilor interne nu afectează cu nimic apetitul și dorința noastră de reforme. Am insistat și insistăm în continuare atât de mult pentru eliminarea pensiilor speciale, le-am eliminat la parlamentari se puteau elimina și la primari dacă exista voință din partea partenerilor noștri de coaliție pentru că acolo lucrurile sunt foarte clare. Pentru celelalte categorii de pensii speciale e nevoie să ne uităm mai atent la cum să modificăm legislația ca să ne asigurăm că odată modificată legislația și eliminate pensiile speciale readuse pe făgașul normal nu avem contestații la Curtea Constituțională care să și treacă și pentru asta avem o echipă care lucrează să pregătească modificările legislative.

Sorina Matei: Cine? PNL și UDMR?

Dacian Cioloș: PNL și UDMR. Nu avem susținere majoritară pentru asta.

Sper ca după ce trec alegerile interne și pot să dispară anumite sensibilități să putem să luăm deciziile astea pentru că ele sunt parte a programului de guvernare și e important să arătăm că ceea ce am promis că facem, chiar facem. Noi pentru USR Plus vă garantez că nu există nicio ezitare, le punem cu frecventă mare pe agenda ședințelor de coaliție. La fel reformele în administrația publică, felul în care sunt numiți directorii generali, directorii de deconcentrate în administrația publica trebuie să îl clarificăm că să depolitizăm, să profesionalizăm administrația publică și dacă nu vom face lucrul acesta în următoarele luni riscăm să avem o problemă cu capacitatea de implementare a PNRR. Pentru că foarte multe responsabilități care țin de stat, de diferite ministere, de diferite agenții și dacă acolo avem oameni numiți pe sinecuri politice și nu putem să recrutăm oameni competenți și să înlocuim pe cei care nu sunt competenți și care nu își fac treaba o să ne blocăm. Putem pune ce miniștri vrem în fruntea ministerelor dacă nu există un aparat de lucru care să își facă treaba. Au tot fost tergiversări și întârzieri în coaliție. Sunt mai multe reforme pe care le avem în programul de guvernare, pe care ne-am fi dorit să le vedem implementate în acest an și au fost întârziate din diferite motive. Sunt de acord cu dvs și discutăm și noi în partid, e o problemă pentru că USR Plus a obținut susținere electorală și e acest val de așteptare a reformelor statului. USR Plus trebuie să evolueze de la un partid anti sistem la un partid al reformelor care contribuie la modernizarea statului. Și reformele asta înseamnă. De aceea pentru noi e esențial, dacă nu vom putea în coaliție să obținem susținere pentru reforme avem o mare problemă noi ca partid, dar eu cred că și PNL va avea o problemă și e o problemă de credibilitate a coaliției. Am mai discutat și cu premierul Cîțu subiectele acestea și după discuția pe care am avut-o a spus inclusiv public că intenționează să vina și cu ordonanțe de urgență să accelereze refomele. Pe termen scurt poate să fie o soluție, dar pe termen mediu trebuie să ne asigurăm că tot aparatul coaliției funcționează și în Guvern și în Parlament și că putem trece reforme. Am vorbit de USR Plus, de PNL, și UDMR sper să fie un partener loial cu programul de guvernare.

Reformele încep după Congresele partidelor?

Sorina Matei: Spuneați că sperați ca după congresele care se vor termina spre septembrie, octombrie să începeți în forță reformele. Asta înseamnă că un an stat la guvernare nu veți face nimic.

Dacian Cioloș: Nu, s-au întâmplat deja anumite lucruri. Sunt proiecte de lege în parlament. Vă spunea dl Cîțu că urmează să vină și cu niste ordonanțe de urgență, va trece legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare și mai sunt și acolo proiecte parte a acestui program de reformă. Nu spun că nu s-a întâmplat nimic, dar timpul trece și e important nu doar să putem spune electoratului că am făcut reforme ci sunt reforme unele care sunt legate de celelalte. De reforma administrației publice e legată și eficiența în sistemul de sănătate și eficiența modului în care lucrează anumite ministere, digitalizare, ministerul economiei, energiei, alte ministere care gestionează companii de stat. Lucrurile sunt legate între ele și dacă întârziem anumite reforme riscăm să întârziem și pe altele. Noi ne-am luat în PNRR angajament că vom face anumite reforme de care depinde intrarea în țară a banilor pentru proiectele de investiții deci lucrurile vor trebui să meargă ceas.

Sorina Matei: Dacă din toamnă aceste reforme nu vor fi începute sau dinamizate aveți opțiunea de a ieși de la guvernare.

Dacian Cioloș: Asta ar fi prea simplu să fluturăm doar amenințări că ne suparăm, ieșim de la guvernare. România trebuie guvernată, noi trebuie în majoritate parlamentară și în guvern să ne batem ca să ne asigurăm că reformele sunt făcute. Fiecare trebuie să își asume responsabilitatea pentru deciziile pe care le ia. Să vorbim de reforme, de lucruri care nu merg pentru ca fiecare partid să își asume responsabilitatea pentru reformele pe care le fac sau nu le fac. Nu să vin cu amenințări, să ieșim de la guvernare, nu ăsta e subiectul de actualitate.

ID MAM: 534496

Cine întârzie reformele coaliției?

Sorina Matei: Ați vorbit de lipsa sprijinului parlamentar, s-a văzut și la tăierea pensiilor speciale ale aleșilor locali, s-au văzut problemele din coaliție în mai multe momente și la SIIJ, și la Avocatul poporului. În același timp președinte al Camerei Deputaților este dl Ludovic Orban președinte al PNL, iar președinte al senatului este doamna Anca Dragu de la Plus, sunt oamenii dvs.

Dacian Cioloș: Un președinte de cameră sau de senat nu poate să pună în agendă proiecte care nu sunt pregătite în comisii pe care echipele celor 3 partide din majoritate nu s-au pus de acord în ce privește textele legislative de acolo. Nu e vorba de o persoană sau alta ci de determinarea politică a tuturor partidelor din coaliție de a face reformele și de a vota proiectele de lege.

Cu sau fără penali în funcții publice?

Sorina Matei: În legătură cu reformele de care vorbeam, ați vorbit cam 2 ani de fară penali în funcții publice, un alt proiect al USR Plus. Ați avut susținerea oamenilor în alegeri și din când în când mai apare câte un penal susținut de coaliția de la guvernare. Știți situația de la Iași unde chiar vorbeam mai devreme de situația spitalului care a luat foc. Spitalul care a luat foc era în subordinea dl Costel Alexe. El este susținut în continuare președinte al consiliului județean Iași de PNL. O altă idee pe care ați promovat-o.

Dacian Cioloș: Sper că nu îmi cereți mie socoteală pentru ce a pus pe liste PNL și ce au ales cetățenii.

Sorina Matei: Nu. Dar voiam să vă întreb dacă discutați în coaliție despre aceste probleme, le spuneți colegilor dvs nu mai putem să defilam cu dl Alexe de la Iași.

Dacian Cioloș: Noi nici nu defilăm cu dânsul.

Sorina Matei: Ca coaliție, ca putere.

Dacian Cioloș: La Iași Dl Costel Alexe nu are susținerea USR Plus.

Sorina Matei: Are susținerea PNL.

Dacian Cioloș: E de la PNL dar noi avem o coaliție de guvernare cu PNL și  în Guvern daca ar fi apărut astfel de cazuri cu numirile din guvern sau din structurile guvernului și atunci când au apărut anumite suspiciuni le-am pus pe masă dar ce a pus PNL pe liste noi ne-am angajat la fară penali în funcții publice și am căutat ca inclusiv pe listele de candidați la nivel local, național să avem oameni curați cred că e important să discutați cu leaderii PNL să îi întrebați pe ei că și ei au promis.

Sorina Matei: Nu prea își doresc să fie întrebați. V-am întrebat pe dvs că partener de coaliție.

Dacian Cioloș: Noi coaliția o avem la guvernare, nu o avem la Iași deloc în niciun caz și dl Alexe nu are susținere la Iași dimpotrivă, acolo USR Plus este în opoziție. Noi înțelegerea am făcut-o cu un program de guvernare dar avem anumite locuri în țară unde avem majorități cu PNL dar în altele nu avem.

Cât de mulțumit este USR PLUS de Nicușor Dan?

Sorina Matei: Sunteți mulțumit de dl Nicușor Dan și cum merg reformele la primăria București?

Dacian Cioloș: Și acolo reformele și lucrurile care au fost promise și pentru care Nicușor Dan a fost votat merg cu o anumită încetineală și colegii din consiliul Municipiului  București au și atras atenția asupra lucrului ăsta, au venit cu propuneri pentru a accelera anumite lucruri. Când considerăm că anumite lucruri nu merg o spunem și nu înseamnă că e scandal în majoritate ci că e un dialog democratic firesc și chiar și forțe politice care lucrează împreună și au un parteneriat își exprimă puncte de vedere.

Avocatul Puterii sau Avocatul Poporului?

Sorina Matei: De ce faceți lucrurile astea?

Dacian Cioloș: Dacă era avocatul cetățenilor trebuia să lucreze în interesul cetățenilor și nu pentru a proteja alte interese. Avocatul poporului putea să atace decizia de a reintroduce pensii speciale pentru primari în codul administrativ când s-a intâmplat pentru că existau deja decizii ale curții constituționale care spuneau că pensiile speciale nu sunt constituționale chiar prin 2016 și nu a făcut avocatul poporului lucrul acesta. După tot tărăboiul cu Caracal a promis avocatul poporului că o să vină cu o analiză a acestor probleme legate de dispariții de copii, răpiri, nu s-a întâmplat. Și alte decizii ale guvernelor precedente.

Sorina Matei: Dar a atacat amenzile constate ca fiind nelegale date.

Dacian Cioloș: Colegii care au făcut propunerea de revocare a avocatului poporului au venit cu argumentele respective și sunt convins că vor și explica și vor răspunde Curții de la Veneția care a fost baza legală a unei astfel de decizii.

Sorina Matei: Și dacă se va constata de către Curtea Constituțională că revocarea doamnei Renate Weber a încălcat constituția și legile în vigoare ce veți face?

Dacian Cioloș: Să așteptăm decizia Curții Constituționale și vom răspunde atunci. Nu vreau să merg pe supoziții.

Cât este salariul lui Dacian Cioloș?

Sorina Matei: Ce venit aveți acum?

Dacian Cioloș: Am salariu de europarlamentar care e de 6.000 și ceva de euro pe lună.

Sorina Matei: Și de când erați comisar mai încasați ceva?

Dacian Cioloș: Nu, nu mai încasez de mult. Pentru foști comisari exista o indemnizație vreo 2-3 ani o perioada în care existau și restricții din punct de vedere profesional. În perioada respectivă eu nu mă puteam angaja în privat în domeniul agroalimentar sau agricol pentru că aveam restricții pentru că am fost comisar european și am participat la elaborarea și aplicarea legislației în domeniul respectiv. În legislația europeană există și indemnizațiile astea dar pe care nu o mai iau de mult.

Guvernarea prin Ordonanțe de urgență?

Dacian Cioloș: Problema e că din păcate din diferite motive pe anumite subiecte în coaliție lucrurile patinează, se întârzie pentru că sunt și campanii interne și unii sau alții nu vor să deranjeze cu anumite schimbări la care ne-am angajat în programul de guvernare și tot vor trebui făcute și atunci deciziile sunt amânate. Sper ca după ce trec aceste alegeri interne și de o parte și de cealaltă să intrăm pe un alt făgaș pentru că altfel eu sunt foarte conștient riscăm să plătim scump această ezitare și amânare.

Coaliția se împiedică în SIIJ  

Sorina Matei: Alt blocaj este pe SIIJ, a vorbit și dl Cîțu și dl Bârnă e supărat pe UDMR.

Dacian Cioloș: Da UDMR a vrut anumite amendamente cu care noi nu am fost de acord. Avem un angajament politic în coaliție și sper să se țină tot partenerii de el ca în câteva săptămâni după ce primim reacția de la comisia de la Veneția să putem trece prin parlament aceste modificări pentru că aici nu e vorba doar de angajamentul nostru să corectăm ceea ce a stricat PSD și pentru SIIJ cred că nu mai există nicio îndoială pentru oameni onești dar de asta depinde și eliminarea MCV pentru România, această monitorizare specială în domeniul justiției pentru România și eliminarea MCV depind și discuțiile pentru accederea României la statutul de țară a spațiului Schenghen.

Sorina Matei: Eliminarea MCV și intrarea noastră în Schenghen depind de eliminarea SIIJ?

Dacian Cioloș: Dacă e să o luăm așa punct cu punct, da, depinde și de eliminarea SIIJ. Nu doar de eliminarea SIIJ dar ăsta e un pas important. În mod clar a fost un abuz, a spus-o și Curtea Eeuropeană de Justiție, mai multe rapoarte au spus lucrul acesta, au spus-o magistrații din România, e important să facem pasul acesta pentru că ar arăta că există voință politică de reformă în justiție. Nu doar cu asta am scapă de MCV dar ăsta ar fi un pas foarte important pentru a recâștiga credibilitatea că vrem să facem reformele astea.

Sorina Matei: Dar de ce nu țineți cont și de deciziile curții constituționale care sunt definitive și obligatorii? Curtea Constituțională a spus altceva.

Dacian Cioloș: Ținem cont de tot ce trebuie să ținem cont ca să facem lucrurile legal. Acest SIIJ, această secție, spuneați dvs de pensiile speciale că au fost create de politicieni și acum trebuie tot de politicieni eliminate, la fel și SIIJ a fost creat tot de politicieni aleși de Parlament și tot în Parlament poate să fie luată decizia asta.

Sorina Matei: Exact.

Dacian Cioloș: Nu scrie în Constituție că trebuie să existe o secție specială pentrj magistrați. În schimb unii politicieni au decis că e mai bine așa și acum altă majoritate decide altfel, aici totul e perfect legal.

Sorina Matei: Voiam să vă întreb de blocajul care există în coaliție pentru că e insistența USR și a Plus.

Dacian Cioloș: Nu. E USR Plus un singur partid.

Sorina Matei: Să se întoarcă tot la DNA. Partidul dvs nu recunoaște ce s-a întâmplat cu supravegherea magistraților la DNA. UDMR a propus ca dosarele să rămână la parchet să nu existe un cumul foarte puternic de putere în acest sistem al magistraturii și cumva lucrurile să fie echilibrate.

Dacian Cioloș: Nu e un cumul de putere, există pârghii, avem consiliul superior al magistraturii, există pârghii prin care să ne asigurăm că nu există un cumul de putere. Acolo nu e vorba de putere, un magistrat, procuror trebuie să își facă treaba indiferent în ce structură și instituție e. Daca e vorba de dosare de corupție avem o structură anti corupție acolo trebuie să meargă lucrurile indiferent de cine e în cauză. Colegii mei specializați pe spețele astea, colegii parlamentarii din comisiile juridice tot aduc argumente, ministerul justiției a adus argumente.

Sorina Matei: Vă aduc aminte că erați premier și ați insistat și dvs și doamna Prună că procurorul general al României să demisioneze. Că a cerut DNA și doamna Kovesi la acel moment pe povestea cu coloanele și că aduc aminte că ce s a întâmplat după aceea dosarul a fost clasat tot de DNA vorbim de un procuror general în funcție

Dacian Cioloș: Eu nu țin minte ca eu că premier să fi spus că procurorul general trebuie să demisioneze.

Sorina Matei: Au fost declarații.

Dacian Cioloș: Am căutat să nu, nu stiu arătați-mi declarația respectivă în care am spus că procurorul general trebuie să demisioneze.

Sorina Matei: Vorbim de Tiberiu Nițu.

Dacian Cioloș: Asta e altceva. Acolo e vorba de bun simț când ai o poziție de responsabilitate publică și ești pus sub acuzare e o chestie de bun simț Ce am făcut eu a fost că atunci când au fost cazuri pentru membrii ai guvernului care au fost puși sub acuzare să le cer să facă un pas în spate și a fost cazul domnului Tobă chiar dacă în cele din urmă justiția nu l-a condamnat. Dar pentru că există acesta suspiciune  dânsul s-a retras.

Sorina Matei: Repet, domnul Nițu a fost o situație excepțională, adică DNA ul a intrat peste domnul Nițu și nici nu-l cunosc pe domnul Nițu, să nu credeți că am ceva . S-a ales praful și omul cu cariera făcută praf și DNA ul spune că fapta nu există, despre asta vrobim.

Dacian Cioloș: Asta trebuie corectat la DNA daca trebuie corectat dar nu ocolit pentru că DNA ul nu trebuie să fie o structură a unei persoane, este o structură a statului.

Dacian Cioloș sau Dan Barna? Dacian Cioloș, candidat la Președinție în 2024?

Dacian Cioloș: Într-adevăr, i-am propus ca una din variante să nu candidăm nici eu și nici el, nu pentru că îmi este teamă de candidatură, nu îmi este teamă, voi candida unde cred că pot să-mi aduc contribuția la buna funcționare a partidului, însă vrem sau nu Dan Barna este legat de imaginea USR, eu sunt legat de imaginea USR Plus. Există riscul acesta al percepției că oricare dintre noi ar câștiga ar favoriza o anumită parte din partid în detrimentul celeilalte. Asta nu spun că se va întâmpla asta , dar poate să existe percepția asta și asta poate îngreună procesul de fuziune de factor una e fuziunea decisă la congres alta e fuziunea consfințită de tribunal și cu totul altceva e ce se întâmplă în partid, în teren, în filiale.

Sorina Matei: Cum veți contra-candida?

Dacian Cioloș: În măsura în care am înțeles de la Dan Barna că nu se pune problema ca el să nu candideze, o să fiu și eu candidat vor mai fi și alti candidați și eu o să fiu clar de la început. Prin candidatura mea vreau să vin cu un program la momentul în care îmi voi prezenta candidatura.

Dacian Cioloș: O să vin cu un program prin care să propun să nu mai existe riscul acesta de tabere care să se afle în conflict, unii să fie ascultați mai mult decât ceilalți  și sper că un astfel de program să aibă susținere și să îl pun în practică . Mai important decât persoana noastră este ce se va întâmplă cu USR Plus. Trebuie să treacă de la statutul de partid anti-sistem la un partid care acum este la guvernare. Este un partid al reformelor și ca să putem să facem lucrul acesta la guvernare trebuie să funcționăm uniți în interiorul partidului. Chiar dacă există mai multe curente de opinie. Să existe mai multe curente penttru că ne putem adresa la diverse părți ale societății atunci când facem anumite propuneri politice. Este important să găsim modalitatea să nu mai trebuiască să discutăm scandaluri în interiorul partidului pentru că există tot felul de discuții și problema nu e că există discuții și dezbateri ci că ele sunt transformate în conflict pentru că există sentimentul ăsta că e o tabără la conducere.

Sorina Matei: Așa sunt coalițiile. Grele, mai ales cele de dreapta.

Dacian Cioloș: Da,dar un partid nu e o coaliție, un partid e un partid.

Sorina Matei: Președintele partidului în mod tradițional este și candidatul la președenție. Dacă veți câștiga trebuie să candidați și la președenție în 2024.

Dacian Cioloș: Nu va trebui nimic și chiar dacă nu voi fi președinte de partid nimic nu m-ar împiedica să candidez și la președenție, pentru că USR Plus are o procedură de alegere și validare la președintele României care nu e legată de președintele partidului.  Nu scrie nicăieri că președintele partidului automat și candidatul la președenția României se poată întâmplă lucrul acesta și poate chiar ar fi un lucru bun. Dar aici depinde de persoanele respective, președintele partidului este ales de membrii și aici președintele partidului USR Plus nu e ales de congresul USR Plus ci ales prin votul tuturor membrilor, dar candidatul la președenția României trebuie să fie o persoană care să aibă  susținere chiar și dincolo de membrii partidului și pentru asta vom avea o procedură la vremea respectivă.

Sorina Matei: Vorbiți de un potențial candidat unic al dreptei.

Dacian Cioloș: Vorbesc de un candidat al USR Plus.

Sorina Matei: Ar putea să existe o formulă de tandem nu știu cât a rezistat asta în România candidat la președenție și premierul lângă, premierul propus.

Dacian Cioloș: E prea devreme să vorbim de lucrul ăsta. Vorbim de organizarea internă a partidului și cum v-am spus până să vorbim de candidatul la președenție noi trebuie să demonstram că guvernăm România eficient.

Ce este statul de drept?

Sorina Matei: Aș termina emisiunea cu o rugăminte. Să-mi spuneți și mie definiția statului de drept. Am văzut că aveți și foarte multe referiri și pe contul de Twiter despre cum ar trebui respectat staul de drept și în anumite state europene am văzut divergențele cu Ungaria și nu numai. Care e definiția dvs a statului de drept.

Dacian Cioloș: Nu este definiția mea ci e o definiție pe care o regăsiți și în tratatele europene și în Constituțiile țărilor democratice unde un stat e condus prin domnia legii. Și legea e elaborată de structuri democratice, e aplicată de justiție care trebuie să fie independentă de structurile politice care elaborează  legislația și e pusă în aplicare de un stat care trebuie să funcționeze în mod eficient , transparent unde nu există corupție sau corupția nu afectează statul chiar și independența presei face parte din rule of law, dintr-un stat democratic condus prin domnia legii. Lucrurile acestea sunt și o parte a tratatului European și principiile în care se conduce UE și funcționează UE și valorile și principiile trebuie puse în aplicare. Țările europene sunt structuri democratice. Vorbim de domnia legii în primul rând, când vorbim de rule of law în engleză și domnia legii înseamnă independența structurilor instituțiilor care asigură buna funcționare a sistemului democrat.

Sorina Matei: Și drepturile și libertățile  oamenilor unde sunt?

Dacian Cioloș: Și drepturile și libertățile oamenilor păi acolo sunt.

Sorina Matei: Este domnia legii în acord cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor.

Dacian Cioloș: Așa e dar drepturile și libertățile fundamentale sunt prevăzute și de Constituțiile țărilor sunt prevăzute și de tratatele europene.

Sorina Matei: Și de cartea europeană a drepturilor omului.

Dacian Cioloș: Exact.