• Medicamentul a fost aprobat de autoritatea de reglementare a Uniunii Europene.
  • Danemarca a înregistrat miercuri cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei.
  • Pilula este în curs de aprobare și în SUA.

Joi, Danemarca a devenit prima țară din Uniunea Europeană care a autorizat molnupiravirul, un tratament anti-Covid, produs de laboratorul american Merck, pentru pacienții cu simptome de risc. Comercializat sub numele de Lagevrio, medicamentul pe bază de pilule a fost aprobat de autoritatea de reglementare a Uniunii Europene pentru uz de urgență la jumătatea lunii noiembrie, înainte de a fi autorizat oficial pentru comercializare.

Lagevrio a fost aprobat din noiembrie în Marea Britanie și este în curs de aprobare în SUA, dar rezultatele sale mai slabe decât cele așteptate determină țările să aștepte.

„Recomandăm tratamentul cu pilule pentru că suntem convinși că beneficiile depășesc efectele nocive pentru acei pacienți care sunt cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi grav de Covid-19”, a declarat într-un comunicat oficialul Agenției Naționale de Sănătate (ANS), Kirstine Moll Harboe.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Suntem pe deplin conștienți de faptul că acesta este un tratament nou și neaprobat despre care nu avem încă multe cunoștințe”, a recunoscut SST, asigurând că monitorizează îndeaproape efectele tratamentului. Anunțul vine în contextul în care Danemarca se confruntă cu un val record de cazuri de Covid-19 și cu un focar al noii variante Omicron, care ar trebui să devină dominant în Copenhaga în această săptămână.

Numărul zilnic de cazuri noi a ajuns miercuri la 8.770, cea mai mare cifră raportată vreodată pentru o populație de 5,8 milioane de locuitori.