• Datoria publică a României a ajuns în august 2023 la 735 de miliarde de lei.
  • În prezent, datoria publică se apropie de 50% din PIB-ul României.
  • Un salt important în datoria publică a avut loc între 2019 și 2020, 126 de miliarde de lei.

Datoria publică a României urcă de la 300 miliarde de lei în 2018, la 735 de miliarde de lei în august 2023.
Adică dublu și încă 135 de miliarde de lei. O datorie record de aproape 50% din PIB țării. Care este explicația? De ce ne împrumutăm? Cine va plăti această datorie?

„Vestea proastă, în primul rând, e că am trecut de 800 de miliarde la nivelul lunii octombrie, pentru că anul acesta am împrumutat în total vreo 35 de miliarde de euro, mai mult decât banii din PNRR. I-am împrumutat pentru a avea cu ce să plătim pensii, salarii, toate cheltuielile statului care sunt, din păcate, din ce în ce mai mari. Am ajuns în această situație de a împrumuta din ce în ce mai mult, pentru că, din păcate, cheltuim mai mult decât adunăm din taxe și impozite din economie, a declarat Adrian Negrescu, analist economic, pentru Aleph News.

Adrian Negrescu: „Salariile bugetarilor s-au dublat în ultimii 7 ani”

„Salariile bugetarilor s-au dublat în ultimii 7 ani, cheltuielile cu pensiile cresc. Nu uitați că de la 1 ianuarie avem încă un plus de 17 miliarde de lei pe care trebuie să-i găsim pentru idexarea pensiilor. De la 1 septembrie ar trebui să crească pensiile cu până la 40% și asta înseamnă încă vreo 10 sau 15 miliarde numai pentru a anului viitor. Sunt cheltuieli din ce în ce mai mari, pe care, din păcate, statul nu are de unde să le acopere, decât din împrumuturi”, a adăugat Negrescu.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

Citește și