• David Lammy, ministrul britanic de externe, se află în India pentru discuții cu miniștri și lideri de afaceri, vizând resetarea relațiilor dintre Marea Britanie și India, precum și cu Sudul global.
  • Lammy a subliniat importanța Indiei ca partener în dezvoltarea economică și combaterea schimbărilor climatice, iar noul guvern laburist dorește un acord de liber schimb, crucial pentru creșterea economică britanică.
  • În contextul instabilității politice din Europa și SUA, guvernul britanic caută să îmbunătățească relațiile cu aliați esențiali, considerând India o superputere emergentă a secolului XXI.

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, a sosit în India pentru discuții cu miniștri și lideri de afaceri. Vizita este prezentată ca o încercare de a reseta relațiile Marii Britanii cu această țară și cu Sudul global, scrie BBC.

Lammy a numit India „un partener indispensabil” în eforturile guvernului de a dezvolta economia și de a combate schimbările climatice. Având în vedere că economia acestei țări va deveni în curând a treia cea mai mare din lume, noul guvern laburist este nerăbdător să obțină un acord de liber schimb.

Cu o vechime de doar trei săptămâni, administrația lui Sir Keir Starmer și-a îndreptat rapid privirile către India. Dacă laburiștii doresc creștere economică, firmele britanice vor trebui să facă mai multe afaceri în această țară. Discuțiile privind un acord de liber schimb cu India au fost blocate timp de luni de zile, în urma negocierilor din ultimii doi ani.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

În martie, India a semnat un acord de liber schimb cu Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein, care sunt toate state din afara Uniunii Europene. Ministrul de externe a declarat că întărirea angajamentului Regatului Unit de a obține un acord ar fi un prag, nu un plafon, pentru ambițiile Marii Britanii.

Anul trecut, surse din fostul guvern conservator au declarat că discuțiile comerciale cu India au ajuns la stadiul „final, dar mai dificil”. Un acord comercial cu India a fost mult timp văzut în guvern ca unul dintre cele mai mari premii dintre toate acordurile pe care Regatul Unit le-ar putea încheia cu alte națiuni după Brexit.

La începutul acestei luni, în cadrul primei călătorii în străinătate a dlui Lammy în calitate de membru al cabinetului, acesta s-a întâlnit cu diverși lideri europeni de pe continent, într-un efort de a îmbunătăți relațiile dintre Regatul Unit și UE. Dar această ultimă călătorie este mai mult decât economică.

India se consideră un actor-cheie în Sudul global, iar Lammy a declarat că dorește să restabilească relațiile Marii Britanii cu aceste țări în curs de dezvoltare.

Având în vedere instabilitatea politică din Europa și SUA, guvernul caută să îmbunătățească relațiile cu alți aliați, inclusiv cu o țară pe care Lammy o numește superputerea emergentă a secolului XXI.

Citește și