• Autoritățile din Barcelona speră să limiteze numărul turiștilor care coboară de pe vasele de croazieră pentru a conserva caracterul orașului.
  • Regiunea se confruntă, de asemenea, cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce a dus la restricții privind apa.
  • „Este ca o invazie de lăcuste. Devorează spațiul public și pleacă” , transmit autoritățile.

Consilierii locali din Barcelona și locuitorii orașului speră să limiteze numărul de turiști care coboară de pe vasele de croazieră pentru a conserva străzile și caracterul orașului, scrie The Guardian.

Navele, care sunt uneori mai înalte decât clădirile, încep să ajungă în Barcelona în timp ce mare parte din oraș încă doarme. Unele vin să îmbarce sau să debarce pasageri, în timp ce altele staționează doar pentru a permite miilor de turiști să admire arhitectura modernistă a orașului și să se plimbe pe străzile înguste ale cartierului gotic.

Este o scenă care se desfășoară zilnic în Barcelona, spre supărarea unor oficiali locali. Lunea trecută erau programate să sosească 5 nave de croazieră; vinerea viitoare, pe 14 aprilie, sunt așteptate opt.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pe măsură ce ritmul sosirilor crește în orașul cu 1,7 milioane de locuitori, municipalitatea ripostează, în speranța că va tempera avântul turiștilor care au făcut din Barcelona de una dintre cele mai populare destinații de croazieră din lume.

„Mergi pe stradă și dintr-o dată apare această masă de oameni. Nu consumă nimic și nu au un impact economic. Pur și simplu rătăcesc prin oraș patru sau cinci ore și pleacă” , a spus Janet Sanz, viceprimar și consilier pentru cu ecologie, urbanism și mobilitate.

Regiunea se confruntă, de asemenea, cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, ceea ce a dus la restricții privind apa.

„Este total de neînțeles că avem cel mai secetos an din ultimii 100 de ani, dar ne așteptăm la mai mulți turiști de croazieră decât oricând”, a spus Sanz.

Orașul vrea să limiteze numărul turiștilor care ajung în Barcelona cu vase de croazieră la 200.000 de pasageri pe lună sau cel mult trei nave pe zi. Până când se va întâmpla acest lucru, locuitorii vor fi forțați în continuare să împartă orașul cu aproximativ 25.000 de turiști pe zi, a spus Sanz.

Tensiuni au mai izbucnit și în trecut cu privire la această problemă; în 2019, Gala Pin, un consilier municipal de la acea vreme, a declarat pentru ziarul catalan Ara că este în favoarea desființării totale a turismului cu vasele de croazieră.

„Este ca o invazie de lăcuste. Devorează spațiul public și pleacă” , spunea ea.

Autoritatea portuară din Barcelona a respins afirmațiile lui Sanz, susținând că 80% dintre navele de croazieră nu au nevoie de apă din port, deoarece sunt echipate cu tehnologie precum stațiile de epurare. De asemenea, mai mult de jumătate dintre turiștii navelor de croazieră care sosesc în Barcelona în acest an – până la 58% din total – încep sau își termină croaziera în oraș, ceea ce înseamnă că vor și cheltui bani, alimentând economia locală.