• Regina Elisabeta a II-a împlinește azi 95 de ani
  • Este prima aniversare a Reginei fără prințul Philip
  • Aniversarea nu va avea fanfara regală, ca la majoritatea zilelor de naștere
  • A devenit Regina Marii Britanii în 1952, la moartea tatălui ei
  • Este cel mai lung monarh care a domnit vreodată în Marea Britanie

Regina Elisabeta a II-a împlinește astăzi 95 de ani. E prima aniversare în lipsa prințului Philip, cel care i-a fost consort timp de 73 de ani.

Familia regală a renunțat până și la tradiția în care publicau mai multe fotografii cu Regina pentru a marca evenimentul.

Regina Elisabeta a II-a s-a născut la Londra, în Mayfair. A avut parte de o educație aleasă și la doar 23 de ani s-a căsătorit cu Philip, fostul prinț al Greciei și Danemarcei.

Recomandări

CE ÎȚI CUMPERI AZI?
APPLE AI VERSION
MELANIA RUPE TĂCEREA
NOI AUDIERI PENTRU MENENDEZ
CHINA IMPUNE TARIFE
LA UN GRAM DE DUMNEZEU

Au avut patru copii, pe Charles, Anne, Andrew și Edward. La doar câțiva ani după, în 1952, moartea tatălui ei a urcat-o pe tronul Marii Britanii și astfel a devenit Regină

De atunci, a domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore. A reușit să câștige inimile britanicilor, iar sprijinul pentru monarhie a rămas constant de-a lungul anilor.

Este cel mai lung monarh care a domnit vreodată în Marea Britanie.

Sursa Foto: HEPTA

De ce Regina Elisabeta a II-a își sărbătorește ziua de naștere de două ori pe an

Se spune despre Regina Elisabeta că ar avea două zile de naștere: una pe 21 aprilie, care este data reală de naștere a Reginei, și una în a doua sâmbătă din iunie, dată la care se desfășoară evenimentul oficial de celebrare, relatează BBC.

În Marea Britanie, celebrarea oficială a zilei de naștere a unui rege sau a unei regine se făcea în trecut într-o altă zi decât în ziua de naștere oficială.

Tradiția a luat naștere cu peste 250 de ani în urmă, în timpul Regelui George al II-lea, în 1748.

Regele George al II-lea s-a născut în noiembrie, așadar vremea nu era foarte prietenoasă pentru o ceremonie oficială care să marcheze aniversarea acestuia.

Totuși, Regele George al II-lea își dorea foarte mult ca aniversarea lui să fie un eveniment public și grandios, așa că a decis să-și serbeze ziua de naștere odată cu parada militară anuală care avea loc pe timp de vară.

Cum își petrece Regina Elisabeta a II-a ziua de naștere

De obicei, Regina Marii Britanii își sărbătorește ziua de naștere reală împreună cu familia.

Ziua reală de naștere a Reginei Elisabeta este marcată cu 41 de salve de tun în Hyde Park, 21 de salve de tun în Windsor Great Park și alte 62 de salve de tun la Turnul Londrei.

Ceremonia oficială are loc odată cu Parada Trooping the Colour, în iunie.

Sursa Foto: HEPTA

În 2021, atât ceremonia oficială de pe timpul verii, cât și seria de salve de tunuri au fost amânate din două motive: pandemia de coronavirus și moartea Prințului Philip.

Este a treia oară când Regina nu are o paradă de ziua ei.

Ce reprezintă Parada Trooping the Colour

Trooping the Colour este un eveniment care marchează aniversările monarhilor din Marea Britanie, de mai bine de 260 de ani.

Peste 1400 de soldați, 200 de cai și 400 de muzicanți construiesc acest spectacol. Marșul începe din fața Palatului Buckingham, continuă pe Whitehall, până pe Downing Street, apoi parada se înoarce la Palat.

Familia Regală merge odată cu parada militară, apoi se întoarce la Palat, de la balconul căruia salută fiecare participant la eveniment.

În 2021, tradiția nu se va mai respecta. Pandemia de coronavirus nu permite o astfel de adunare, într-un număr atât de mare, iar Familia Regală încă își plânge Prințul.

Sursa Foto: HEPTA