• Partidele au primit între 2021-2023 subvenții de 142,4 milioane de euro.
  • În 2023, PSD a cheltuit 57 de milioane de lei pe presă
  • În 2023, PNL a cheltuit 46 de milioane de lei pe presă.

Pe lângă bugetul statului, pe care cei de la putere îl au în administrare, partidele politice au și ele bugetele lor, de care să se preocupe. Se finanțează din cotizațiile membrilor de partid, din donații, venituri obținute din activități proprii, împurumuturi dar și din subvenții de la bugetul de stat.

Între 2021 și 2023, din buzunarul tău s-au dus 142,4 milioane de euro către partide. PSD a primit cele mai mari subvenții – 55,4 milioane de euro, iar PNL 47 de milioane.

De ce au nevoie de atâția bani? Pe lângă cheltuielile firești, cum ar fi cele pentru întreținerea și funcționarea sediilor, cheltuielile cu personalul sau cele pentru organizarea diverselor activități cu caracter politic, mare parte din banii partidelor se duc către presă.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Anul trecut, PSD a cheltuit 57 de milioane de lei pe presă – adică aproape 53% din subvenția de la stat, PNL 46 de milioane (45% din subvenție) și USR 14 (aproape 10% din subvenția primită).

În Statele Unite, sumele atrase de candidați sunt mult mai mari: doar în prima săptămână de după ce și-a anunțat candidatura, Kamala Harris a strâns peste 200 de milioane de dolari din donații. Comparativ, Biden a strâns o sumă de 4 ori mai mică în toată luna aprilie.

Nici lui Trump nu i-a mers așa de bine. Totalul donațiilor primite de campania sa în iunie a fost de 112 milioane de dolari.

Cel mai recent sondaj Financial Times o dă pe Kamala Harris, candidatul probabil al democraților, aproape la egalitate cu Trump: fostul președinte mai are doar un avans ușor față de actualul vice-președinte SUA – 46.8 față de 46.5.

Citește și