• Harris își adaptează deja unele activități pentru a fi mai aproape de Biden, în timp ce acesta din urmă o ține aproape pe ea.
  • Discuțiile speculează deja despre potențiali parteneri de candidatură pentru Harris, în cazul în care Biden s-ar retrage.
  •  Unii oficiali și donatori importanți sunt sceptici că Biden va reuși să își salveze campania și cred că Harris ar avea șanse mai mari.

Pe fondul consecințelor continue ale prestației lui Joe Biden la dezbatere, discuțiile din multe cercuri democrate de vârf s-au îndreptat deja către cine ar putea fi partenerul de candidatură al lui Kamala Harris, scrie CNN.

Atât de sigur este un grup din ce în ce mai mare de oficiali, agenți și donatori importanți ai partidului că startul lent al Președintelui de a-și salva campania nu va funcționa, mai mulți aliați apropiați fiind sceptici că acesta este pregătit pentru campania de realegere în care s-a angajat să rămână, pe baza conversațiilor CNN cu două duzini de politicieni și agenți democrați.

Biden spune întotdeauna să nu-l comparăm cu atotputernicul, ci cu alternativa. Este exact ceea ce face un număr tot mai mare de democrați care se uită la Harris.

Recomandări

INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?
LIAM PAYNE A MURIT

În ceea ce o privește, Vicepreședinta și echipa sa au ignorat în mod deliberat majoritatea apelurilor și mesajelor primite, rămânând insistenți asupra mesajului privind atât sprijinul pentru Biden, cât și mândria de a rămâne alături de el.

Dar Harris a făcut deja unele schimbări: Abia după dezbaterea de săptămâna trecută, biroul său i-a actualizat programul pentru a o plasa alături de Biden la picnicul și focurile de artificii de pe 4 iulie. Ea nu a mai participat până acum la picnic, păstrând în schimb propria tradiție de Ziua Independenței de a face o oprire la o stație locală de pompieri. Și după ce guvernatorii democrați au respins oferta inițială a Casei Albe de a o invita să le vorbească în locul lui Biden, ea a fost, de asemenea, adăugată la întâlnire și a încheiat-o cu un discurs care îndeamnă la unitate și la rămânerea alături de Președinte.

Asta înseamnă că ea se ține aproape de Biden – dar și că Biden o ține aproape pe ea.

Trump a început atacurile la adresa lui Harris

În ciuda eforturilor sale, politica democrată a început să se remodeleze în jurul ei – la fel ca și campania fostului Președinte Donald Trump, care a început deja să o atace pe Harris. Mai mulți oficiali au declarat pentru CNN că au început să îi pedepsească pe donatorii care se plâng că nu cred că ea poate câștiga, argumentând că trebuie să se oprească și să se alăture ei. Alți oficiali și consilieri au declarat că sunt în curs de desfășurare planuri pentru a-l convinge pe Biden să își acorde imediat sprijinul lui Harris, să își elibereze delegații democrați și să le ceară să îi urmeze alegerea. Aceștia cred că foștii președinți și lideri ai partidului vor urma exemplul, în speranța de a evita o luptă controversată pentru a conduce lista democraților.

Un senator democrat a oferit o metaforă extinsă și foarte colorată pentru a descrie mișcarea lui Harris, comparându-i pe Biden și pe vicepreședintele său cu un fundaș vedetă care trebuie să fie scos de pe teren și cu rezerva sa.

„Președintele Biden este candidatul nostru și vom câștiga în noiembrie”, a declarat el.

Discuții despre slăbiciunile lui Biden vs. cele ale lui Harris

În timp ce mai mulți democrați din Camera Reprezentanților le-au spus colegilor că se tem că își vor pierde locurile cu Harris în fruntea listei, mulți alți sceptici democrați la nivel înalt spun că au revenit deja asupra reticenței lor față de Harris – cel puțin în comparație cu Biden.

Un document anonim scris pe Google și vizualizat de CNN, intitulat „Unburdened by What Has Been: The Case for Kamala” – scris de „agenți de rang înalt din cadrul instituțiilor politice democrate” – a apărut în chat-urile de grup ale donatorilor democrați și ale principalelor grupuri de coaliție. Acesta prezintă un argument detaliat și un plan pentru o campanie.

Programul public al lui Biden de la eșecul de la dezbatere nu numai că a stârnit și mai multe îndoieli cu privire la el, dar a întărit argumentele în favoarea lui Harris și a unei mișcări rapide.

Mini Timmaraju, Președintele grupului de apărare a drepturilor la avort Reproductive Freedom for All, cunoscut anterior sub numele de NARAL, a declarat că Harris are deja mai multă credibilitate decât Biden ca lider pe una dintre principalele probleme ale democraților și că, indiferent ce se întâmplă, „nu puteți câștiga aceste alegeri fără Kamala”.

Respingerea atacurilor la adresa lui Harris

Loialii lui Harris au fost frustrați să vadă că discuția despre potențialii înlocuitori ai lui Biden nu începe și nu se termină cu ea. Dar au fost înfuriați să vadă donatori și alții vorbind despre șansele ei, mai ales în condițiile în care unele sondaje de opinie post-dezbatere arată o mișcare în favoarea lui Trump – și un sondaj CNN publicat miercuri arată că ea ar fi în marja de eroare față de Trump, 45% față de 47%, într-o ipotetică confruntare directă. Ea a fost în fața mai multor alți potențiali înlocuitori democrați.

Dar, odată cu metastazarea panicii cu privire la Biden, nu mai sunt doar loialii tradiționali care o susțin pe Harris.

„Dacă rămâne în funcție, alegătorii trebuie să aibă încredere în Harris ca partener de cursă și potențial succesor”, a declarat Ezra Levin, co-fondator al grupului democrat Indivisible. „Este o prostie și contraproductiv să îl aperi pe Biden prin distrugerea lui Harris”.

Biden și-a păstrat până acum sprijinul, public și mai ales privat, al Congressional Black Caucus. Cu toate acestea, dacă el s-ar da la o parte, mai mulți membri spun că se așteaptă ca acest sprijin să se transfere imediat către ea.

Pregătirile lui Harris pentru Trump

Harris s-a mai gândit cum ar fi să candideze împotriva lui Trump. La sfârșitul anului 2018, pe parcursul a două zile de sesiuni cu asistenți de top pentru a decide cu privire la candidatura pentru nominalizarea democrată în 2020, printre întrebările cu care asistenții au presat-o a fost ce ar face într-o dezbatere cu Trump, similară cu cea din 2016, în care republicanul s-a ascuns uneori în spatele lui Hillary Clinton în mod infam.

Răspunsul lui Harris: „M-aș întoarce și i-aș spune: De ce ești atât de ciudat?”

După ce a analizat punctele de discuție sugerate de asistenții de campanie ai lui Biden pentru a se concentra pe unele dintre cele mai radicale declarații ale lui Trump și pe faptul că Biden era răcit, potrivit mai multor persoane familiarizate cu ceea ce s-a întâmplat în acea seară, Harris a venit cu replica sa pentru Anderson Cooper de la CNN în acel moment, susținând că 90 de minute proaste nu ar trebui să umbrească cei trei ani și jumătate petrecuți de Biden ca președinte.

„Președintele este și va rămâne candidatul partidului nostru, iar vicepreședintele Harris este mândră să fie partenera sa și așteaptă cu nerăbdare să servească alături de el pentru încă patru ani”, a declarat Brian Fallon, directorul de comunicare al campaniei lui Harris, pentru CNN.

Opțiuni privind candidații

O mare parte din discuțiile speculative privind pertenerul de candidatură al lui Harris s-au axat pe Cooper, guvernatorul de două mandate al Carolinei de Nord, și Beshear, mai tânărul guvernator de două mandate al statului Kentucky. Ambii, ca și Harris, sunt foști procurori generali de stat și ambii au câștigat. Beshear a participat personal la întâlnirea Biden de miercuri, în timp ce Cooper a participat virtual.

Nici asistenții lui Cooper, nici cei ai lui Beshear nu au răspuns solicitărilor de a comenta speculațiile.

Citește și